page contents Книжен ъгъл: Отново чудеса в „Тайната градина“ на Франсис Бърнет
Предоставено от Blogger.

Отново чудеса в „Тайната градина“ на Франсис Бърнет

16.4.17

„О, какви неща само се случиха в тази градина! Ако не сте имали градина, не бихте разбрали, а ако сте имали – ще знаете, че цяла книга е нужна, за да се опише всичко, което ставаше там“

След като вдъхна нов живот на два от вълшебните детски романи на Франсис Бърнет – „Малкият лорд Фаунтлерой“ и „Малката принцеса“, издателство „Апостроф“ допълва колекцията си от книги на знаменитата английска писателка с най-известното ѝ произведение – „Тайната градина“. Бърнет за пореден път се спира на темите за добротата, разбирателството и чудесата, и създава вечна история, която присъства в живота на почти всяко дете.

Писателката от ранно детство опознава живота на бедните и темата за превратностите на съдбата се превръща в доминираща в творчеството ѝ. Франсис Бърнет става известна след публикуването на първия си роман за деца „Малкият лорд Фаунтлерой“ през 1886 г., който е посрещнат с възторг от критиката и я превръща в истинска знаменитост.

След втория си роман – „Малката принцеса“, Бърнет се насочва творчеството си към нови теми и герои. През 1911 г. издава прекрасния роман „Тайната градина“, който се превръща в най-издаваната и превеждана книга на писателката. В тази загадъчна и красива история Франсис Бърнет влага цялата си любов към децата и своята вяра в силата на доброто.

Малката Мери се изправя пред редица трудности и несправедливости. Изгубила подкрепа и надежда, тя ненадейно се озовава на различно и далечно място, където за нейна изненада среща своя загадъчен братовчед. Двамата са самотни, тъжни и таят много болка в сърцата си. И когато всичко изглежда обречено, те намират истински приятели, които ги учат на търпение, вяра и разбирателство.

Заедно всички те откриват тайната градина и скритите в нея чудеса: „О, какви неща само се случиха в тази градина! Ако не сте имали градина, не бихте разбрали, а ако сте имали – ще знаете, че цяла книга е нужна, за да се опише всичко, което ставаше там“. Децата разбират, че вълшебствата наистина съществуват, но и те, както и цветята в природата, виреят с помощта на истинска грижа и любов.

„Тайната градина“ е книга, писана за деца, но подходяща за всяка възрастова група от читатели. Искрената история за три деца, стремящи се към магията на доброто е това от което всички ние имаме нужда понякога. Изданието излиза на книжния пазар около един от най-светлите празници – Великден, когато надеждата за разбирателство и благоденствие е по-силна от всякога.

По шедьовъра на Франсис Бърнет са поставени много пиеси, бродуейски мюзикъл от 1991 г., който е изигран общо 709 пъти, и са заснети 3 филма.