page contents Книжен ъгъл: За „голямата актриса на малките роли“
Предоставено от Blogger.

За „голямата актриса на малките роли“

23.5.17

Мемоарите на Надя Тодорова или „Един живот в пет тетрадки“

Спомените на актрисата, която ни разсмиваше в най-добрите български комедии (“Опасен чар“, „Дами канят“, „Господин за един ден“ и др.) излизат под заглавие „Един живот в пет тетрадки“ (Книгомания). В основата на новата книга е залегнал ръкописът на Надя Тодорова, върху който тя е работила през последните 10 г. от живота си.

Ето каква е предисторията: На Коледа през 2006 г. нейната дъщеря – реставраторката Антоанета Теменугова, подарява на майка си пет празни тетрадки и идеята да ги изпълни с весели и драматични случки от снимачните площадки и зад кулисите на театъра, от детството и младостта, та чак до последните аплодисменти. Това е своеобразна терапия за прикованата в инвалидна количка актриса, която с радост се връща назад във времето и за пръв път допуска публиката толкова близо до най-съкровените си преживявания.

От тази книга читателят ще научи как бащата на Надя Тодорова – основателят на първото кино в Станимака (Асеновград) е запалил дъщеря си по немите филми и как валериановите капки на майка й са помогнали на малката Надя да заспи след първото посещение на театър. Ще проследи краткотрайното й увлечение по балета и кривването от юридическата кариера към сценичната. Ще научи защо Надя се е разочаровала при срещата си с цар Борис III и как е изпитала облекчение след единствения си сблъсък лице в лице с Тодор Живков. Ще си представи какво й е било да намери истинско златно съкровище и да остане незасегната от алчността. А също и как се е почувствала, откривайки любовта, заради която си струва да останеш с един мъж 56 години.

Надя разказва и как са се зародили приятелствата й с Невена Коканова, Любен Гройс, Иван Андонов, Иван Кирков. За жалост точно те вече нямаше как да допълнят мемоарите с поглед отстрани. Но се намериха други, докоснати от добротата и таланта й, готови да споделят радостта от общуването си с нея – независимо дали са я познавали в продължение на години или на часове. Така думите на Боряна Пунчева, Мария Статулова, Георги Мамалев, Люба Маричкова, Ангел Бончев и Георги Папакочев се оказаха най-естественият завършек на книгата „Един живот в пет тетрадки“.

Незабавими роли и реплики от филмите с Надя Тодорова

Кой може да забрави Кулишева от „Двойникът“ и нейното извинение, че закъснява за съвещание в института: „Какво да правя, пуснаха чушки – до обяд щяха да свършат!“

Или Седларова от „Опасен чар“, неудържима в подготовката за сватбата на дъщеря си с героя на Тодор Колев: „Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер..“

Ами Димитрова от „Дами канят“? И със затворени очи можем да я видим как прокарва ръка по плещите на автоинструктора Стефан Данаилов: „Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека... Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?“

С тази книга издателството слага началото на нова поредица – „Любимци на публиката“. В нея ще излизат биографии, автобиографии и мемоари на най-обичаните български артисти.

Надя Тодорова (1925 – 2016) е родена в семейството на първия кинопрожекционист в Асеновград и расте с филмите на Чаплин. След гимназията я пращат да учи право в София, но тя предпочита да е артистка в местната общинска трупа. Там обира овациите като Юрталанката от „Снаха“ и Злата от „Криворазбраната цивилизация“, с която печели награда на национален преглед. Следват още два приза, покани от театрите в Смолян, Сливен, Пазарджик и Габрово, както и още главни роли (в „Мъжемразката“, „Госпожа Министершата“, „Вампир“, „Евгения Гранде“). За киното я открива Иван Андонов. Неголеми, но запомнящи се образи ù поверяват и Николай Волев, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков, Иванка Гръбчева, Джеки Стоев.
Надя е участвала в 7 от най-обичаните 100 български филма за всички времена. Три от тях попаднаха в челната десетка на класацията, организирана през 2015 г. от БНТ: „Вчера“ (1988) и „Опасен чар“ (1984) на Иван Андонов, както и „Господин за един ден“ (1983) на Николай Волев. Медиите изчислиха, че най-снимани в лентите от топ 100 са красавиците Невена Коканова (13 пъти) и Катя Паскалева (8 пъти), но не споменаха, че третата актриса, любимка на публиката със 7 роли, е именно „смешната“ Надя Тодорова.