page contents Книжен ъгъл: Мая Чанкова: „Каквото и да правехме, все стигахме до книгите“
Предоставено от Blogger.

Мая Чанкова: „Каквото и да правехме, все стигахме до книгите“

4.6.17

Мая от „Книжен ъгъл“
 Стефани Йорданова

,,Книжен ъгъл“ в студентското издание ,,Между книгите и хората“
Книгата, посветена на книжарите, е изцяло дело на студентите от трети курс на специалност Книгоиздаване във ФЖМК. Представянето е на 5 юни, от 18:00 ч., в Новата конферентна зала в Ректората. Ето как е представена книжарница ,Книжен ъгъл“ в книгата.

В нашата столица има най-различни книжарници, но една от тях се отличава от другите въпреки малките си размери. В едно ъгълче на жилищен блок на ул. „Оборище”, се крие малка книжарница с големи възможности и с подобаващо име „Книжен ъгъл“. В конкурса „Моята любима книжарница” за 2016 г. тя е на четвърто място в София и на пето за страната.

Собственичка на книжарницата е Мая Чанкова. От 2005 г. тя се грижи за тази „дядова ръкавичка“, изпълнена с книги. Мая завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините се занимава с реклама, води рубрики за нови книги в сп. „Жената днес“ и в. „Труд“. Работила е също и в няколко издателства, а в последните години, преди да сбъдне „мечтата“ си, както тя нарича „Книжен ъгъл“, работи в книжарница „Труд“.

В интервю за „Зебра.бг“ Мая Чанкова разказва как успява да осъществи този проект:
„Като всички хубави неща – със стечение на благоприятни случайности. Мечтаех си в неопределено време и място да имам своя книжарница, в която да прилагам наученото и да не повтарям чужди грешки. В началото на 2005 г. трябваше да изляза в отпуск, защото се бяха натрупали много неизползвани почивни дни от предишни години и по този начин ми се отвори прозорец да си събера мислите си. В същата седмица се появи възможност за скромно начално финансиране. Мъжът ми откри странно, малко и очарователно помещение, което се предлагаше за приемлив наем. Последваха серия бързи приятелски услуги: за измисляне на името, за проект и реализация на рафтовете, за рекламни материали и зареждане с книги, един подарен компютър. Докато се усетим, на 24 април вече посрещахме първите клиенти.”

,,Книжен ъгъл“ е резултатът от дългогодишна и много голяма любов към книгите. Освен Мая в развитието и поддържането на малката квартална книжарница участва цялото ѝ семейство. Съпругът ѝ, Гриша Атанасов, е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“ и поддържа блог за активно общуване с читателите, в който дава възможност за изява и на студентите си. По нейни думи именно той я е подтикнал към работата с книгите. А интериорът и разнообразната украса в книжарницата са дело на двете им дъщери.

За първи път отидох в книжарницата в студен октомврийски ден. По улиците беше празно и спокойно, и бях с нагласата, че ще имаме достатъчно време да разговаряме, необезпокоявани от клиенти. В действителност обаче не беше съвсем така. Когато влязох, нямаше никого освен Мая, която в първия момент не успях да забележа сред многото книги. Запознахме се и седнах да поговорим, но още на втория въпрос вратата се отвори и влезе едно момиченце, което търсеше коректор. Между двете започна непринуден разговор, детето не просто търсеше нещо – беше дошло при приятел.

Докато Мая помагаше на малката си клиентка, вратата отново се отвори. Влезе жена, която беше помолила да ѝ намерят дадена книга и искаше да разбере дали е пристигнала. След нея последваха още и още хора. Някои минаваха само да поздравят, други да поискат съвет, трети да си купят нещо. С радост установих, че това не е просто книжарница, а приятно място за всички тези хора. Сред всички книги, събрани в тази малка кутийка, Мая с усмивка посрещаше всеки и обръщаше специално внимание и на малки, и на големи.

Очевидно успешното развитие на книжарницата се дължи както на любовта и отдадеността към книгите, на взаимната подкрепа в едно семейство, така и на вниманието, което всеки посетител получава. С течение на годините „Книжен ъгъл“ е спечелила доверието на много редовни читатели. Една от причините за това е, че Мая угажда на всеки клиент и ако това, което търси, не е налично в момента, тя ще го намери и достави в книжарницата.

Заговорихме и за намаляващия интерес към четенето у децата. Мая наистина се стреми да привлече вниманието им към книгите. Според нея, ако не отгледаш малък читател, няма как да имаш голям след това. Това е и една от причините, поради които мъниците са нейните любими клиенти, и тя отделя много време да ги опознае, да разбере интересите им и да ги изкушава с подходящите книги. Понякога среща неодобрението на родителите, които често подценяват децата си и мислят, че предложената книга все още не е за тях.

„През последните години нагласата към четенето доста се промени. Ако преди години то се приемало за самотно занимание и, като си помислят за книги, децата си представят очилаткото, който не излиза никъде и няма приятели,  днес вече е модерно да се чете“ – споделя Мая. – Все пак книгите, освен друг свят, в който ни въвличат, са и предпоставка за социални контакти. Често се случва в „Книжен ъгъл“ да влизат хора, които търсят заглавие, препоръчано им от техни приятели, или нещо, което са видели в ръцете на някого.“

„Книжен ъгъл“ се радва на дългогодишен успех, изграден на взаимно доверие между купувач и продавач. За семейството на малката книжарница това не е просто бизнес, а призвание. Навярно затова към края на разговора ни Мая признава:  „Каквото и да правехме, все стигахме до книгите“