page contents Книжен ъгъл: Марозия – метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи
Предоставено от Blogger.

Марозия – метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи

11.9.17

„Марозия. Повелителката на папи“ от Ерик Валц представя жената зад легендата за Папеса Йоана

Папеса Йоана – легенда или история, мит или действителност? Повече от 700 г. ни делят, откакто през XIII в. излиза на бял свят историята за жената папа, „папувала“ от 855 до 858 г., 700 г., в които много умове си задават въпроса за нейната достоверност.

Днес историците са в по-голямата си част категорични – исторически благонадеждни сведения за това липсват, не се открива и тригодишна „дупка“ в последователността на папското владичество, която да е с неизвестен папа и престолът евентуално да е бил зает от неизвестна личност.

Но как тогава се е стигнало до легендата за жената, управлявала Римо-католическата църква? Дали е чиста измислица, или почива на някаква историческа основа, макар и не в детайли? И тук днешната история има отговор – такава жена е имало, макар управлението да не е било упражнявано пряко. Но намесата на тази жена в папските дела е била толкова мащабна, че това е дало основание на средновековния автор да сътвори историята за жената папа.

Името на тази жена е Марозия, а епохата – десети век. На нея е посветен новият роман от поредицата „Известните жени в историята“, новият женски портрет в галерията на издателство „ЕМАС“ - „Марозия. Повелителката на папи“ от Ерик Валц в превод на проф. Борис Парашкевов.

Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито принцеса, тя остава настрана от вниманието на официалните хроникьори и историята я забравя. Но средновековните историци наричат нейния век saeculum obscurum – „тъмното време на папството“, а модерните – „епохата на порнокрацията“. В основата на тези мрачни понятия стои една жена –Марозия.

Родена в семейство на сенатор, Марозия няма шанса да бъде властимаща, ала има божиите дарове красота и ум. Без царски произход, но предопределена от родителите си да властва, на нея ù е съдено да го прави чрез други, в сянката на силните на деня. А това в нейния десети век са папите.

Прeз близо вековния си живот тази жена става метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи, сключва три брака, ражда пет (останали живи) деца. Ала познава и голямата любов. И голямата болка в любовта.
Романът на Ерик Валц "Марозия", базиран на щателни проучвания, разкрива живота на една необикновена жена, силна, но и слаба, господарка, но и жертва на своето време. Една изключителна и незаслужено потънала в забрава съдба.