page contents Книжен ъгъл: Едно дете в Гората на греха
Предоставено от Blogger.

Едно дете в Гората на греха

15.9.17

„Били и минпините“ – последният шедьовър за деца от Разказвач №1 Роалд Дал

„Били и минпините“ проследява храбрите подвизи на Малкия Били, който въпреки АБСОЛЮТНАТА ЗАБРАНА на майка си, не устоява на любопитството си и отива в Гората на греха. Защото всички позволени неща са скучни, а всичко забранено изключително интересно.

В Гората на греха има всякакви ужасяващи същества като трясъкозъбите, подмолните рогачи, кръвожадните слузести червеи и Страховитият Кръвопиещ Огнедишащ Костотрошач. Там се намира домът на малки дружелюбни същества, наречени минпини. Чудатите минпини са високи колкото кибритена клечка и живеят по клоните на дърветата, като се прикрепват с вакуумните си ботуши.

След като се сприятелява с тях, Били се заема с мисията да им помогне в битката с най-страшното от всички страшни чудовища – Огненият Бълващ Пушек Лапач, който е излапал хиляди минпини. И скоро ще похапне и самия Били, ако той не успее да победи гладния звяр веднъж завинаги.

Малки хора, които живеят в света на големите, борба с демони и чудовища, величествени полети високо в небето, героични дела – в „Били и минпините“ присъстват всички теми, които превръщат Роалд Дал в един най-любимите детски писатели на всички времена.

Чрез книгата Разказвачът отправя последното си важно послание към малките читатели: „Наблюдавайте с широко отворени очи света около себе си, защото най-големите тайни винаги се крият на най-неочакваните места. Онези, които не вярват във вълшебства, никога няма да ги разгдаят.“

„Били и минпините“ е последната книга на Роалд Дал. За първи път творбата е публикувана през 1991 г. със заглавието „Минпините“ и е единственият негов роман, който до този момент не е илюстрован от любимия му художник Куентин Блейк.

20 години по-късно книгата се преиздава с емблематичните рисунки на Блейк и с обновеното заглавие. Според наследниците на Роалд Дал по този начин Били заема заслуженото си място сред Матилда, Чарли, Джеймс, Софи и останалите герои на Разказвача, които децата познават и обичат.

Роалд Дал е британски писател хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца.  Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства.

Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, а също и за възрастни – на романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Неговите истории се преведени на десетки езици по целия свят и се разпространяват в тираж от над 250 милиона. 10 процента от авторското възнаграждение от продажбата на всеки екземпляр на „Били и минпините“, както и на другите заглавия на писателя, се даряват на фондацията „Роалд Дал”, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, посветени в грижата за детското здраве.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“.