page contents Книжен ъгъл: „Мафия в Прага“ на Михал Вивег - смайващи паралели с родната действителност
Предоставено от Blogger.

„Мафия в Прага“ на Михал Вивег - смайващи паралели с родната действителност

19.10.17

…новините започнаха с кратък репортаж за откриването на новия участък от пражкото околовръстно шосе…следван от дебата за изтребителите „Грипен“… и продължиха с аферата за неизгодните обществени поръчки на общината и оскъпените и пропаднали тунели…

Това лято в Прага не е като другите: красива брокерка е изнудвана от руската мафия, бившият лобист Дерек, който е прибрал куп опасни документи, касаещи редица чешки политици, тъкмо е свален от програмата за защита на свидетели; пражки лобист, известен с прозвището Морд, бърза да се прибере от Хърватия, където прекарва лятото на яхтата си – ето такова е началото на първия трилър на Вивег.

Михал Вивег казва за романа си "Мафия в Прага" (Парадокс) : "Този трилър е повече или по-малко вдъхновен от много престъпления, действително случили се в Чехия, чиито извършители така и не са разкрити и наказани. Понеже на мен този шокиращ факт ми изглежда несравнимо по-важен от това, в коя година или месец са се случили въпросните събития, съм описвал всички действащи лица, както и летоброенето, напълно свободно.

Често използвах техниката на колажа: разрязвах изрезки от вестници от последните десет години на хиляди лентички, разбърквах ги много добре и после отново ги слепвах. Или изрязвах (образно казано) половината от лицето на един някогашен министър на вътрешните работи и я заменях с момчешката физиономия на не по-малко предприемчивия му предшественик. Или пък от здравите стомаси на двама пражки кръстници правех един (който вече можеше да погълне всичко). Или пък изрязвах добре поддържаната ръка на министъра на отбраната и му залепвах мафиотска лапа, стиснала пистолет. Или от няколко живи лобисти правех един мъртъв. И други такива игрички. В Чехия има прекалено много безхарактерни негодяи, за да могат да се поберат всички в една история."

Подобно на случая със сериала „Бригада“, препратките към родната българска действителност [в трилъра на Вивег] са така смайващо явни, че се натрапва въпросът как и защо творбата има успех извън „бившия“ Източен блок. „Конфликтът“ на интереси е канон, плетеницата от кокошкари, автоджамбази, изнудвачи, схемаджии и олигарси, и братовчеди, шуреи и баджанаци – всеобхватна; диагнозата „Тука е така“ губи нашенската си уникалност с всяка следваща страница, превръщайки се в обща източноевропейска мантра. А дали ще злорадства като Нане, че и на Вуте му е зле, или ще страда като Алеко, че „и в Америка е същото“, читателят ще реши сам за себе си.


Все пак – ако Ви се струва, че 28 милиона лева за новия „Лъвов мост“ е донякъде завишено като цифра, имайте предвид, че магистралите в Чехия са най-скъпите в Европа.

Доказано неизгодните обществени поръчки на общината, непрозрачните процедури за избор на изпълнителите им, фиаското на проекта Opencard, оскъпените и пропаднали тунели и още много други корупционни афери ще свалят в следващите месеци пражкия кмет от власт. Във връзка с напускането на Кмета президентът Клаус даде висока оценка на дългогодишната му и пожертвователна работа за столицата и ще му подари на разлъка ръчна астролабия, дело на холандския часовникар Кристиан ван дер Клаав, показваща разположението на Слънцето и Луната, изгревите и залезите им, знаците на зодиака, лунните фази и слънчевите затъмнения. Бившият кмет първоначално приема възторжено подаръка, но после циферблатът на часовникарското бижу започва да му напомня прекалено много за загубата на най-красивия и най-скъпия часовник в неговата колекция – пражкия „Орлой“  – и съкрушен, заминава за Хималаите.

Освен това двете основни политически партии, които от години традиционно си сътрудничат с Морд, се страхуват, че ще загубят бъдещите избори, а Морд знае по-добре от всеки друг, че тези опасения са съвсем основателни.

Затова решава да попречи на срива на влиянието си чрез основаването на изцяло нова политическа партия. Назовава я Обществени дела . Председател на партията става Пелтека, популярният репортер на телевизия „Нова“, който рафинирано избира за неин основен изборен лозунг „БОРБА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА“, а чешкото общество, отвратено от десетките останали без последици корупционни скандали, възприема този лозунг. За добрия имидж на новата партия изиграват роля и многобройните млади жени в нейното ръководство, както и десетките добре заплатени студенти, представящи се за независими в дискусиите по интернет, но защитаващи на практика убедително позициите на Обществени дела (по методиката на Борис Витек).

Изборите ще донесат на Обществени дела парламентарно представителство. Успехът е отпразнуван в Жлуте лазне. Пелтека, Борис Витек (за да предотврати евентуалните обвинения в конфликт на интереси, той ще продаде детективска агенция LBA на брат си, наричан Кен), неговата приятелка, около половината от служителите в охранителната агенция и другите членове на партията (включително момичето, прехранващо се първоначално с разхождане на кучета) получават от гласоподавателите неочаквано голям мандат, както и чудесна позиция в преговорите за новото правителство. Борис Витек става министър на транспорта, а Пелтека(формално) – министър на вътрешните работи. Президентът Клаус веднага харесва Борисчо...

Преводите и адекватното поднасяне на българския читател на последните два романа, които Михал Вивег успя да напише преди да бъде покосен от тежък инсулт, бяха сериозно предизвикателство за „Парадокс“, съобщават издателите. Творческият екип преводач-редактор в лицето на доц. д-р Анжелина Пенчева и доц. д-р Владимир Пенчев е от най-утвърдените и в България, и в Чехия, съвременни български бохемисти. Владимир Пенчев е дългогодишен председател на Бохемия клуб – България. Автор е (съвместно с чешкия си колега Ян Рихлих) на „История на Чехия“ и е най-добрият познавач на съвременния чешки политически живот. Бележките му са уникални.

Михал Вивег е роден на 31 март 1962 г. в Прага и е един от най-популярните съвременни чешки писатели, и несъмнено най-продаваният. Нещо, с което не пропуска да се похвали. Автор на 29 романа, от края на 90-те години той публикува по една нова книга всяка пролет в стартов тираж от около 50000 броя (общият им тираж в Чехия е над два милиона), което му носи доходи, немислими не само за чешки писател. Но в чешкия случай тези доходи са равни на 8 средни годишни заплати. Вивег обича успеха си сред читателите, както и факта, че книгите му са преведени на 24 езика. По тях са заснети 10 филма, а някои са адаптирани и за театрални постановки. Печелил е редица награди, сред които „Иржи Ортен“ за най-добра книга, написана от млад автор под 30 години (1993) и „Магнезия Литера“ в категория „Награда на читателската аудитория“ (2005). Вивег е сред политическите опоненти на бившия чешки президент Вацлав Клаус. В предлаганите от „Парадокс“ романи тази нагласа е силно изразена.