page contents Книжен ъгъл: Има ли рецепти срещу мафията?
Предоставено от Blogger.

Има ли рецепти срещу мафията?

28.10.17

Петко Тодоров

Алфонсо Сабела отговаря

„Като започнем с избора на общински служители: често той е резултат не от реалните качества на отделния човек, а от приятелствата и личните познанства или ходатайства на поредните властимащи, а и нещо по-лошо – от предишни контакти и зависимости”.

И още: „Десетилетия наред София съжителства с дупките по улиците, с размиващия се асфалт, с подскачащите плочки, засичащи колите мотористи, които после свършват в болница...” – не е ли така? Само че са цитати от „Заразената столица” на Алфонсо Сабела с помощта на журналиста Джанпиеро Калапа и там вместо „София” пише „Рим” (изд. „Ера”, превод Таня Кольовска).

Кметът на Рим кани Сабела през декември 2014 г. за съветник в борбата срещу мафията и корупцията. Току що са арестували 37 мафиоти, свързани и със Столична община. Той приема, кметът му дава пълна свобода. Но след 10 месеца кметът си отива, отива си и Сабела, инициативите му - отменени.

В книгата са тези 10 месеца и сферите на общинско мафиотизиране. „Ама за какъв дявол се захващаш с това? Ти си все същият будала. Политиците ще те употребят, а после ще те захвърлят, както направиха с мен. Както правят с всички. Рим е море от мръсотия и ще се удавиш в него”, предупреждава го приятел.

Сабела се има за успял антимафиот. През 90-те години се включил в операция „Чисти ръце” и изловил всички мафиоти от своя списък. Разказа го в книгата „Ловец на мафиоти”. Но в Римската община го препънала корупцията. Основно в обществените поръчки. Примерно договорите са толкова много, че няма как да се проверят всички за чистота и решили да разнищват само надвишаващите 200 хил. евро. Веднага големите поръчки взели да се дробят...

Неудобно е да се преразказват всичките му казуси, предъвкваме ги всекидневно на собствен адрес. Значи проблемът е системен. Роберто Савиано посочи съществената разлика: Ние в Италия си имаме демокрация с мафия, вие в България имате мафия с демокрация.  Можем ли да не се съгласим? Значи рецептите на Сабела са ни поучителни, но не задължително приложими.