page contents Книжен ъгъл: Пактът Рибентроп-Молотов според документите
Предоставено от Blogger.

Пактът Рибентроп-Молотов според документите

12.11.17

Петко Тодоров

Които са американската плячка

На 16 април 1939 г. съветският комисар по външните работи приема британския посланик в Москва и отправя официално предложение за троен пакт за взаимопомощ между Великобритания, Франция и Съветския съюз.

То съдържа призив за военна спогодба между трите държави в подкрепа на пакта, както и за предоставяне на гаранция от участниците (към които при желание може да се присъедини и Полша) за всички страни в Централна и Източна Европа, които се чувстват заплашени от нацистка Германия, припомня Уилям Шайрър във „Възход и падение на Третия райх” (Изток-Запад, превод Мария Кондакова).

На 4 май Чърчил в реч се оплаква, че руското предложение още не е прието в Лондон, „въпреки това то е посрещнато с ужас в Лондон и Париж”.

Но Лондон и Париж пращат в Москва делегати за преговори. Английските са без писмено пълномощно за воденето им, но със задачата да ги протакат. И ги протакат цяло лято: „Както разкриват конфиденциалните британски протоколи на всекидневните военни преговори и докладите на британските преговарящи, англо-френският военен екип е бил изпратен в Москва, за да обсъжда не детайли, а „общи принципи”.

Ворошилов: „Не сме се събрали тук да правим отвлечени декларации, а да изработим цялостна военна конвенция”. Хитлер се кани да напада Полша. Англичани и французи не успяват да кандърдисат поляците да приемат решаващата помощ от СССР. Които предната година са отказали минаване на Червената армия в помощ на Чехословакия.

Шайрър е американски кореспондент в Берлин до 1940 г. и е от „отчайващо малката група учени”, допуснати до отворените в САЩ през 1955 г. пленени документи, преди да ги върнат на Германия. Само хартията на германското външно министерство е 485 тона. Пише историята основно върху тази документация...

Развръзката на тройните преговори е русофобски любимият пакт Рибентроп-Молотов. Сталин се решава на него, притиснат от френско-британската несговорчивост и от германската армия на полската граница. Според Шайрър. Чакаме втория му том.