page contents Книжен ъгъл: Неповторимо пътешествие с „Български народни приказки“
Предоставено от Blogger.

Неповторимо пътешествие с „Български народни приказки“

18.12.17

Удивителният свят на детските приказки от всички краища на страната ни

Мащабното издание „Български народни приказки“ (Deja Book) ни предлага да се отправим на неочаквано и неповторимо пътешествие.

Из страниците са се спотаили приключения сред родните полета, планини, реки и езера, сред градове и села, а с всяка следваща история може да се научи повече за собствените ни родови корени – живата старина на нашия изначален край и на мястото, където сме се родили.

Така ще разберем, че Добруджа е била владяна от крале, че над Софийското поле са летели дървени коне, че морската царица със сияйните коси е пристъпвала омайно край Перник, че недалеч от Ямбол са живели огнен и воден змей, че Ботевград е бил дом на върколак, а Търново – на вампир, че недалеч от Благоевград е живял господарят на котките, че във Видин се е разхождал сам Господ, че над Разград са кръжели майстори със сребърни криле...

Народните приказки на България са пръснати по цялата ни земя, а тази книга си поставя задачата да събере някои от най-любопитните, редица не толкова известни, както и такива, които познаваме под една или друга форма, но поднася всичките сто разказа по очарователен и завладяващ начин. Изданието успява не само да ни върне назад във времето, но и да ни помогне да опознаем родината ни по начин, за който не сме и подозирали – едновременно като мит и фолклор, но също и като география.
Съдържанието на „Български народни приказки“ е подбрано и преразказано по старинни източници от българския писател и преводач Слави Ганев.