page contents Книжен ъгъл: Мистериозно убийство повтаря сюжета на “Жената в каюта 10”
Предоставено от Blogger.

Мистериозно убийство повтаря сюжета на “Жената в каюта 10”

22.2.18

Рут Уеър е новата сензация в жанра на психологическия трилър
Медиите във Великобритания я сравняват с Агата Кристи, дебютният й роман („В тъмната гора“) е купен за филмиране от Рийз Уидърспун, а правата за „Жената в каюта 10“ са продадени на 25 езика. Рут Уеър заслужава да бъде определяна като новата сензация в жанра на психологическия трилър.

Израснала е в Съсекс и е учила в Университета в Манчестър, преди да се установи в Лондон. Работила е в книжарница, в медиите и като учителка. След успеха й като автор на психологически трилъри, се е отдала изцяло на книгите и сега работи усърдно върху четвъртия си роман.  „Жената в каюта 10“ (Хермес, превод Гриша Атанасов) се превръща в бестселър на „Сънди Таймс“ и „Ню Йорк Таймс“, в чиято класация се задържа цели деветнайсет седмици.

В романа журналистката Ло Блеклок получава покана да прекара седмица на борда на бутиков круизен лайнер. Пътуването сред норвежките фиорди ще й помогне да се съвземе от обира в дома й, след който изпада в нервна криза. Това е и идеалната възможност да се издигне в кариерата и да промени живота си.

Небето е безоблачно, водата – кристалночиста, а отбраните гости изглеждат толкова изискани и приятни. Но не след дълго над кораба надвисват оловносиви облаци, палубата се разлюлява от бурни ветрове. Ло внезапно се буди през нощта от писъци и подозира, че зад борда е паднала жена.

На сутринта тя установява, че нито един от пътниците не липсва и пътуването продължава, сякаш нищо не се е случило. Ами ако е допуснала грешка? Ако е започнала да губи разсъдъка си? Ако обаче видяното е истина, Ло ще попадне в смъртоносен капан. Как да спреш убиец, в чието съществуване никой не вярва?

Животът имитира изкуството

Една истинска история, която се случва четири месеца след излизането на „Жената в каюта 10“.  Шведската журналистка на свободна практика Ким Уол е видяна за последно на борда на подводницата на датския изобретател Петер Мадсен на 10 август 2017 г. Тя се отправя на морска разходка, чиято цел е да разкаже историята на Мадсен и неговото изобретение. На 11 август Мадсен е спасен от потъващата подводница след – по неговите думи – авария в отсека за баласт. Той твърди, че е оставил Ким на един от островите югоизточно от Копенхаген по изрично нейно желание.

Близките й обаче алармират, че не се е прибрала, а на въпросния остров не са открити следи от нея. След като вадят потъналата подводница на сушата и я претърсват основно, установяват, че аварията е била предизвикана умишлено.  По-късно бяха открити части от тялото й, а Петер Мадсен е арестуван и обвинен в убийството. Мистериозният случай прикова вниманието на цяла Скандинавия и повдигна много въпроси, които до ден днешен остават без отговор, а приликите със сюжета на романа на Рут Уеър, появил се на пазара четири месеца по-рано, са поразителни.