page contents Книжен ъгъл: „Черния гущер“ на Едогава Рампо - среща с японския Едгар Алън По
Предоставено от Blogger.

„Черния гущер“ на Едогава Рампо - среща с японския Едгар Алън По

13.2.18

„Черния гущер“ (Слънце, превод Дора Барова) е разказ за съперничеството между частния детектив Акечи Когоро и кралицата на престъпния свят г-жа Мидорикава, известна в подземните среди с прозвището Черния гущер.

Този прякор тя получава заради склонността си да танцува гола пред почитателите си. По време на танца се създава впечатление, че татуираният върху лявата ѝ ръка черен гущер започва да се гърчи и извива. Надарена с остър ум, харизматичност и сексапил, Черния гущер има безпрекословен авторитет сред бандитите около себе си, които в нейно присъствие се държат като провинили се ученици.

Интригата между Черния гущер и Акечи Когоро се заплита, когато тя пристъпва към изпълнение на плана си да открадне безценния диамант Звездата на Египет, собственост на бижутера Ивасе Шобей. Тъй като единствено Ивасе Шобей знае къде се съхранява този диамант, Черния гущер решава да отвлече дъщеря му Санае и да я размени срещу диаманта.

Мечтата на Черния гущер е да се изправи срещу най-известния частен детектив Акечи Когоро и да го победи. Ето защо тя известява с писмо Ивасе Шобей за намерението си. Очакванията ѝ са, че той ще наеме Акечи Когоро за охрана на Санае. Така и става. Двамата противници се впускат в тежка и продължителна битка.

Майстор на криминалния разказ, Едогава Рампо държи в напрежение читателя от първата до последната страница. Известният ни от разказите на Едгар По и Конан Дойл мотив за заключената стая, в която е извършено престъпление, майсторското дегизиране и появата на множество двойници създават интрига, чието разплитане е предизвикателство за всеки любител на криминалната литература.

Едогава Рампо е литературен псевдоним на японския писател Хирай Таро (1894–1965). Йероглифите, с които се записва Едогава Рампо, са подбрани така, че тяхното звучене да e близко до японското произношение на Едгар Алън По/Edgar Allan Poe, което на японски звучи като Edogaa Aran Poo.

Едгар По и Конан Дойл оказват силно влияние върху творчеството на Едогава Рампо, който заслужено се смята за създател на японския криминален роман. В много от неговите книги се появява детективът Акечи Когоро, образът на който наподобява Огюст Дюпен – герой от ранните криминални разкази на Едгар По. С Акечи Когоро ще се срещнем и в „Черния гущер“.

Романът „Черния гущер“ е отпечатан най-напред в дванайсетте броя за 1934 г. на ежемесечното списание „Хиноде“ (бълг. Изгрев). През 1968 г. е филмиран от Фукасаку Кинджи. В работата над сценария участва известният писател Мишима Юкио (1925–1970), който изпълнява и една от епизодичните роли във филма. На английски език романът е преведен през 2006 г.