page contents Книжен ъгъл: Коя е „Твоята перфектна година“ според Шарлоте Лукас
Предоставено от Blogger.

Коя е „Твоята перфектна година“ според Шарлоте Лукас

11.3.18

В какво се състои смисълът на живота? Ако Йонатан Грийф е знаел някога отговора, то улисан в своя бизнес, отдавна го е забравил.

В какво се състои смисълът на живота? За Хана Маркс отговорът е ясен: да виждаш доброто; да изживяваш мига; да живееш тук и сега. И може би да си спонтанен, например да се събуеш в парка и да хукнеш бос по тревата...

Един мъж и една жена, толкова различни и толкова далечни. Но понякога съдбата поставя под въпрос всичко, в което си вярвал. И един дневник с предписани ден по ден преживявания за предстоящата година, окачен на грешния велосипед, може да преобърне живота ти. И да изживееш своята първа перфектна година...

В „Твоята перфектна година“ (Емас, превод Величка Стефанова) Йонатан Грийф е на 42 и може да се каже, че е богат. Живее в луксозна къща в Хамбург и е собственик на процъфтяващо издателство, управлявано от отдаден екип. Самият Йонатан не взима кой знае какво участие в работата – макар че изпитва любов към книгите, не изпитва никакъв ентусиазъм към наследената от него фирма. Връзката с родителите му е мразовита, дори почти несъществуваща.

Затова, след един провален брак, Йонатан се е отдал на идеята за здравословен живот и подобряване на света като цяло. А светът, разсъждава той, би бил далеч по-добро място, ако ги нямаше правописните грешки във вестниците, или пък нелепото прахосничество по новогодишните фойерверки.

Съвсем навреме, на 1 януари, Йонатан намира плик, оставен на кормилото на велосипеда му, и вътре открива планер за предстоящата година. Липсват имена, телефони, каквато и да е информация за притежателя, а на корицата се мъдри заглавие: „Твоята перфектна година“. Разгръщайки страниците, вижда, че планерът е изцяло попълнен със задачи, като „Хапване на торта в „Малкото кафене“, или пък записани просто час и място.

Йонатан решава да издири собственика на тефтера и единственият начин да го направи, изглежда, е да се яви на следващия ден на първия уречен адрес. И така започва неговата „перфектна година“, без да знае, че планерът е предназначен за един отишъл си човек...

Два месеца по-рано. Хана Маркс се смята за истинска късметлийка, защото мечтите ѝ се осъществяват –заедно с най-добрата ѝ приятелка, също детска учителка, най-накрая откриват заедно мечтаната забавачница, а връзката с приятеля ѝ Зимон е повече от перфектна. И все пак нещо липсва, за да е пълно щастието на Хана – предложението за брак, създаването на семейство.

Само че Зимон е вечно вгледан другаде. Докато една вечер не я завежда в елегантен ресторант и не заявява пламенно любовта си... и необходимостта да се разделят. Защото Зимон е болен, много болен и лекарите рисуват бъдещето в мрачни краски.

Хана, вечният оптимист, отказва да приеме прогнозите им и се захваща да запълни цял планер с всичките ѝ мечти и желания за предстоящата им година заедно, една „перфектна година“, ознаменувана от щастие. Оказва се, обаче, че лекарите са прави и Зимон решава да намери нов наследник на планера. И така, на 1 януари, го оставя на кормилото на велосипеда на един непознат...

Шарлоте Лукас е псевдоним на Вибке Лоренц. Родена в Дюселдорф, тя следва немска филология и англицистика в Триер. Днес живее в Хамбург и, под псевдонима Ане Херц, заедно със сестра си, пише трилъри с милионни тиражи. Авторката казва в интервю, че след обичайното меню от „кървави стекове“, новият ѝ роман е като десерт, „сладка торта „Захер“. А тортата е толкова сладка, че не можеш да спреш да ядеш.