page contents Книжен ъгъл: „Каин” или последното слово на Жозе Сарамаго срещу смисъла
Предоставено от Blogger.

„Каин” или последното слово на Жозе Сарамаго срещу смисъла

13.3.18

Петко Тодоров

„След това създателят се обърнал към жената, А ти, как се казваш. Аз съм ева, господи, първата дама, отговорила тя съвсем излишно, тъй като нямало друга. Господ останал доволен, сбогувал се с едно бащинско До скоро, и отишъл да си гледа живота. Тогава за първи път адам казал на ева, Хайде да си лягаме” – Жозе Сарамаго, той разказва така и в последния си роман „Каин” (изд. „Колибри”, превод Даринка Кирчева).

И Ева ражда Каин и Авел, после Каин убива брат си, пишем имената с главни букви и изменяме на Сарамаго. Завръзката е споразумението между бог, изписваме според Сарамаго – и Каин. Бог поделя с Каин вината за смъртта на Авел и белязва Каин с безсмъртие в замяна на опазване в тайна вината му.

И Каин тръгва по древния свят и през времето. Минава през най-важното в Стария завет. Сарамаго не преразказва, не само защото неговият Каин се позовава на Архимед. Нобелистът (1922-2010) вдига слово срещу смисъла за последно. Не е отмъщение и завет, а мъдрост. Този Стар завет в католическа Португалия! Със славната й инквизиция!

Каин се гаври в лицето на господ: „Уверявам те, че ако аз бях бог, всеки ден щях да казвам Благословени да са избралите бунта, защото тяхно ще бъде земното царство”. Каин и Авраам обсъждат съсипването с божествен огън на Содом и Гомор. Ако е имало невинни там, господ щеше да изпълни обещанието да пощади живота им, преценява Авраам. „Децата, рекъл каин, онези деца бяха невинни, Боже мой, промълвил авраам и гласът му прозвучал като стон, Да, може и да е твоят бог, но не беше техният.”


То не е като нашумял български писател да измисли разказ как Ленин изнасилил невръстна финландка. Ама след обръщане на политическата палачинка. И сега гаргарата му с партизанското движение да минава за шедьовър. Мизерията е с безброй имена...

Смисълът за хората в продължаването на рода ли е, пита Сарамаго, „сякаш той е единствената и последна надежда на всемира. С убийството на авел, поради невъзможността да убие господ, каин вече дал своя отговор”.