page contents Книжен ъгъл: „Лунни мечтатели“ - гении, променили историята
Предоставено от Blogger.

„Лунни мечтатели“ - гении, променили историята

13.3.18

Както подсказва заглавието, „Лунни мечтатели“ (Колибри, превод Венелин Пройков)  е посветена на четири гениални личности  -  Вернер Хайзенберг, Алън Тюринг, Лео Силард и Хю Даудинг.

Физици, математик и военен – те са били важни и тайни участници в едно приключение, надхвърлящо възможностите им: Втората световна война. Един ден, една нощ, разхождайки се или мечтаейки под лунните лъчи, те са получили просветление, променило облика на света. Какво ли може да е то?

Математикът Седрик Вилани и художникът Бодоен кръстосват пера, за да ни разкажат тази история с красотата на всесилното си въображение.

Седрик Вилани е роден през 1973 г. в Брив ла Гаярд. В момента е професор в университета в Лион и директор на Националния институт „Анри Поанкаре“ в Париж, специализиран в математиката и теоретичната физика. Медалът „Фийлдс“, Нобелова награда на математиците, му е присъден през 2010 г. Две години по-късно публикува в издателство „Грасе“ романа си „Жива теорема“. Член е на Френската академия на науките.

На 16 март, петък, от 18:00 ч. в зала „Славейков” на Френския културен институт ще се състои среща диалог между математика Седрик Вилани и писателя, носител на „Гонкур”, Жером Ферари. Те ще дискутират въпроси, свързани с принципа на неопределеността, а Седрик Вилани ще дава автографи върху българското издание на комикса „Лунни мечтатели“.