page contents Книжен ъгъл: Странната смърт на Европа
Предоставено от Blogger.

Странната смърт на Европа

5.4.18

Петко Тодоров

Причинена от премълчани въпроси

„От няколко години в Британия ежегодните списъци на най-популярните бебешки имена, цитирани в Бюрото за национална статистика, са притеснителна тема. Отново и отново варианти на името Мохамед се изкачват все по-високо в списъка”, припомня Дъглас Мъри в „Странната смърт на Европа” (изд. „Изток-Запад”, превод Жана Тотева).

Нищо чудно, защото само 44,9% от лондончани са се идентифицирали като „бели британци” в преброяването през 2011 г. „Но има и не по-малко стряскащи данни за промяната на религиозния облик на Британия. Те например разкриват, че почти всяка религия е във възход, освен християнството”.

„До средата на този век, докато Китай вероятно все още ще изглежда като Китай, Индия все още ще изглежда като Индия, Русия – като Русия, Източна Европа – като Източна Европа, Западна Европа ще е най-добър пример на Обединени нации, и то в голям мащаб”, обобщава Мъри.

Заради имигрантската политика. Авторът я проследява от Втората световна насам и я окачествява като пълен провал. „Интеграцията” е демагогска мантра. 90% от 17- и 18-годишните ученици от брюкселските мюсюлмански квартали „Моленбек” и „Схарбек” наричат „герои” терористите в техния град.

„Асимилация” я нарече Ердоган през 2008 г. на митинг в Кьолн пред 20-хиляди турци: „Разбирам много добре, че вие сте срещу асимилацията. Човек не може да очаква да се асимилира. Асимилацията е престъпление срещу човечеството”.

„Ние, европейците, не можем да станем каквото си поискаме. Не можем да станем индийци или китайци например. И все пак от нас се очаква да вярваме, че всеки друг от света може да се премести в Европа и да стане европеец”, отбелязва Мъри.

В цивилизационен смисъл – това е и болката му... Крайнодесни ще идват на власт и „тази политика ще се окаже лоша, защото идеите ще стават все по-лоши”.

А иначе: „Липсата на въпроси и дискусия относно промяната, която се случва в Европа, може в основни линии да се сведе до това: по-добре е да не се задават въпроси, защото отговорите няма да ни харесат”.