page contents Книжен ъгъл: Златният век на Кралица Елизабет
Предоставено от Blogger.

Златният век на Кралица Елизабет

17.4.18

„Апостроф“ издава биографията на най-дръзката владетелка на Англия

В началото на годината издателство „Апостроф“ постави началото на амбициозна поредица, посветена на биографиите на значими исторически личности като Кралица Виктория и Бенджамин Франклин. Последната книга, която се присъединява към колекцията, разгръща истинската история за управлението на един от най-митичните владетели в световната история – Кралица Елизабет (1558-1603). Дръзко и остроумно, Литън Стрейчи, познат на читателите с биографията на Кралица Виктория, пресъздава образа на жената, станала символ на непорочността, твърдостта и отговорността към родовото.

Управлението на последната владетелка от династията на Тюдорите е абсолютен прецедент заради избора ѝ да властва сама над своето кралство. Елизабет предизвиква сексуална революция в консервативния английски двор поради факта, че е първата и последна неомъжена жена, която някога сяда на трона на Англия. Без съпруг и без наследници, тя обрича целия си съзнателен живот на страната си.

Елизабет не е владетел, извоювал правото си на бойното поле като дядо си Хенри VII, нито пък е избраният лидер на Англия. Тя трябва да запази позицията на монарх единствено чрез непоклатимостта на личността си и неустоимата си харизма. С тяло на слаба и крехка жена, но със сърцето и смелостта на крал, „добрата кралица Бес“ печели авторитет на загадъчна, но същевременно с това силна жена.

Някои от най-знаменитите актриси на всички времена са се превъплъщавали в ролята на Елизабет в десетките документални и художествени филмови, театрални и телевизионни адаптации, създадени през годините. През 1939 г. двукратната носителка на Оскар Бет Дейвис участва в лентата „Тайният живот на Елизабет и Есекс“. Джуди Денч получава Оскар за превъплъщението си в спечелилия седем награди на Американската филмова академия, включително за най-добър филм, „Влюбеният Шекспир“.

 Кейт Бланшет изпълнява ролята в едноименната екранизация от 1998 г. и в продължението „Елизабет: Златният век“ от 2007 г. Хелън Мирън и Джеръми Айрънс изиграват Кралица Елизабет и нейния фаворит Сър Робърт Дъдли в двусерийния телевизионен филм на Том Хупър, удостоен с три награди „Златен глобус“. През ноември Марго Роби също ще влезе в ролята на Глориана във филма „Мери, шотландската кралица“.

Разбира се, интересът към тайнствената фигура на Елизабет не е случаен. „Сигурно по нашата земя не се е движил никога по-чисто бароков образ от тоя на най-страшната личност в Елизабетината епоха – образът на самата Елизабет“, пише Стрейчи. „Всяка частица от нейната личност, като се започне от външния ѝ вид и се свърши с непроницаемите глъбини на душата, отразява поразителното несъответствие между външността и същността. Под стегнатото и сложно облекло – огромни кринолини, висока плисирана яка, бухнати ръкави, напудрени перли, позлатени леки муселини – очертанията на жената изчезват и мъжете виждат на нейно място само един кумир – величествен, зловещ, самосътворен – един царствен кумир на кралската власт, който по някакво чудо е същевременно и жив.“


Литън Стрейчи (1880 - 1932) е английски писател, поет и критик, член на тайното дружество на „Апостолите“ в „Кеймбридж“. Стрейчи е един от основателите  и видните представители на литературния кръг „Блумсбъри“ – общност на английски интелектуалци, писатели и художници, сред които Вирджиния Улф, Катрин Мансфийлд, Бъртранд Ръсел, Лудвиг Витгенщайн и Джон Кейнс. Става известен с нов стил при писането на биографии, при който психологическият разбор и симпатията се съчетават с дързост и остроумие. Той превръща произведенията си в литературни образци поради усета си за форма и исторически фон и острата си чувствителност на критик.