page contents Книжен ъгъл: Тими Провала и мечо Тотала се впускат в петото си приключение
Предоставено от Blogger.

Тими Провала и мечо Тотала се впускат в петото си приключение

28.5.18

Колоритните герои на американския писател и илюстратор Стефан Пастис се завръщат с нов случай, който долни конспиратори се опитват да провалят

Ще разобличи ли саботьорите на мисията си Тими? Ще успее ли да разкрие поредния си заплетен случай?  А дали учителската стачка ще му спести така нежеланото присъствие на сватбата на майка му с Портиера Дейв? Подобно на предишните книги от поредицата, „Тими Провала 5: Не пипайте тази книга“ (Сиела) също е илюстрирана от самия Стефан Пастис.
Тими Провала и неговият бизнес партньор – полярната мечка Тотал, отново са тук, но този път са забъркани в жестока конспирация! Личните бележки на Тими от един особено нестабилен и поверителен период от живота му като детектив са откраднати и публикувани в книга. А никой не трябваше да разбира, че Тими отново практикува детективската професия, защото ако тази информация стигне до майка му, Тими ще бъде наказан до живот. Или дори за по-дълго.
Докато балансира умело между избухналата училищна стачка и главоблъсканицата около последния си случай, Тими е изправен пред редица тежки препятствия като намирането на нов, таен офис, болките от счупен зъб и отбягването на досадните братовчедки Лари и Мери. Също с непредвидените разходи за хотдози на Тотал, както и с учителката по пиано госпожица Харди-Хирън…
Но Тими Провала отново ще бъде победител, както само опитен и самоуверен детектив като него би могъл. Не и без помощта на верните си другари Моли Москинс и Тотал, и още цял набор от герои. Защото детективите са корави мъже, но същевременно честни и почтени, и понякога имат нужда от съвет, добра дума и нещо вкусно за ядене.
Шест световни бестселъра, двама любими и разпознаваеми по целия свят герои и милиони малки и големи почитатели – едва малка част от статистиката, с която може да се похвали американският писател и художник на комикси Стефан Пастис. Демонстрирал любовта си към рисуването още като дете, през целия период на следването си Пастис не спира да твори. Така се ражда и един от емблематичните герои в първия му комикс – плъхът от Pearls Before Swine. През 2013 г. на английски език излиза и първата книга за Тими – „Тими Провала: Стават и грешки”, а приключенията на героя и неговия най-верен приятел Тотал вече са издадени в над 30 страни по света. Наскоро бе обявено, че авторът им е подписал договор с „Дисни“ и предстои екранизация по хитовата поредица. Следва откъс.

– Никаква детективска работа – заявява мама.
– За колко време – питам.
– Вече ти казах.
– Но ти каза шест месеца.
– Точно това имах предвид.
– Ама как шест месеца? Ще ми съсипеш агенцията!
– Няма да водим този разговор до безкрай, Тими.
– Само че наказанието не отговаря на престъплението!
– Ти избяга от вкъщи!
– Преследвах престъпник в няколко щата!
– Стига, Тими – срязва ме тя и вади кюфте от фурната. – А и така ще разполагаш с повече време да се съсредоточиш над работата в училище, може би и други неща.
– Какви други неща? – мърморя аз подозрително заради тона на мама и кюфтето.
– Записах те на уроци по пиано.
– Какво? – изкрещявам аз. – Нали току-що каза, че ми трябва повече време за училище!
– И ще разполагаш с повече време. Като оставиш детективската работа, ще имаш предостатъчно време.
– Мили боже – мърморя аз и се олюлявам назад като пиян моряк.
– Освен това – добавя мама. – Видях, че се опитваш да свириш на пиано, докато бяхме в къщата на леля Гевгир. Беше ти приятно.
– Ти какво... да не би да си шпионин? – кряскам аз.
– Не – отвръща тя.
– Значи си ме видяла как помагам на градинаря ѝ да направи гадински скулптури от храстите. Да не си взела да ме запишеш и на курс по гадинство, а?
– Градинарство – поправя ме тя. – Гадина е нещо друго. Да не забравя... – Тя отваря хладилника и вади купа с желе. – Десертът за тази вечер.
– Не го искам – заявявам. – Платното на живота ми е разкъсано на парцали.
– О, Тими – въздиша тя, коленичи и ме прегръща. – Не мислиш ли, че се държиш малко драматично?
– Не. Ти ми съсипваш бизнеса – отвръщам.
– Добре – съгласява се тя. – Какво ще кажеш за едно предложение?
– Добре. Учихме за нещо такова в училище.
– Учили сте за предлози, не предложение.
– Моля те, престани да ме поправяш – възмущавам се аз. – Много добре знам какво съм учил.
– Добре – примирява се мама. – Тогава ще ти направя една оферта.
– Каква е тази оферта?
– Справедлива.
– Добре. Но ще трябва да мине през адвоката ми. И през счетоводителя ми. Той може да е доста агресивен.