page contents Книжен ъгъл: „Неустоими“ на Адам Алтър - пристрастяваща книга за пристрастяването към технологииге
Предоставено от Blogger.

„Неустоими“ на Адам Алтър - пристрастяваща книга за пристрастяването към технологииге

26.6.18

Добре дошли в ерата на поведенческата пристрастеност. Обсебени сме да проверяваме пощата си, вманиачени сме по харесванията в Инстаграм и Фейсбук, непрекъснато гледаме телевизионни сериали и клипове в YouTube

Средно по три часа на ден използваме смартфони. Половината от нас биха предпочели да си счупят крака, но не и телефона. Децата ни прекарват толкова време пред екраните, че се затрудняват да общуват в реалния живот.

В революционната си книга „Неустоими“ (Хермес) Адам Алтър, професор по психология и маркетинг в Нюйоркския университет, проследява развитието на поведенческата пристрастеност и обяснява защо толкова много от днешните продукти са неустоими. Въпреки че тези „умни“ устройства свързват хората от всички краища по света, притегателната им сила често се оказва пагубна. Компаниите, които създават тези продукти, ги усъвършенстват до степен, при която става почти невъзможно да им устоим.

Алтър обяснява как да се възползваме максимално от тези устройства, като едновременно с това подобрим общуването помежду си, ограничим разходите си и поставим граници между работа и игра. И още по-важно – да намалим вредното влияние от модерните технологии върху здравето и щастието на нашите деца.

„Сякаш за да докаже своята правота, Адам Алтър е написал истински пристрастяваща книга за ръста на зависимостта. „Неустоими“ е много интересно и необходимо изследване върху един от най-проблемните феномени на нашето време“, казва Малкълм Гладуел за книгата.

Адам Алтър е професор по психология и маркетинг в Нюйоркския университет. Академичните му изследвания се фокусират върху социалната психология, преценката и вземането на решение, с подчертан интерес към човешките познавателни способности и поведение. Има публикации в много научни списания, участвал е в телевизионни и радиопредавания.
Той е член на управителния съвет на Световния икономически форум, който изследва бъдещето на технологиите за виртуална и добавена реалност и как те ще повлияят на нашето благополучие.

Лекцията му в TED на тема „Защо нашите екрани ни правят по-малко щастливи“ става толкова популярна през 2017 г., че той отново е поканен като лектор. Алтър е автор и на друг бестселър, в който изследва как светът оформя нашите мисли и чувства отвъд нашия контрол.