page contents Книжен ъгъл: Юлия Спиридонова: Детското въображение се храни с вълшебства, а най-много вълшебства има в детските книги
Предоставено от Blogger.

Юлия Спиридонова: Детското въображение се храни с вълшебства, а най-много вълшебства има в детските книги

4.12.18

„Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ – една пакостлива, забавна и сърдечна коледна история, в която се случват чудеса

Знаете ли как се разкрива таен агент? Много, ама много трудно. На Юлия Спиридонова и сина й Самуил им отнема доста време, за да открият истината за агент Врабче, който умело се е преструвал на най-обикновена птичка. Двамата пазят тайната близо дванайсет години, докато миналото лято една коледна приказка не започва да тропа на вратата на детската писателка. A авторката й казва:
- Съжалявам, не мога да разкрия агентите на Дядо Коледа. Нали затова са тайни агенти? Със Самуил ще пазим тази тайна, каквото и да ни струва това!
Юлия не знае какво е направила приказката, но на следващата утрин в парка пред писателката каца врана и оставя в краката й пръстен. Много стар пръстен, седял дълго в пясъка.
- Я виж ти! Какъв подарък – учудва се тя. – За мен ли е?
Враната накланя глава и изграчва. В дървото над нея се обажда скорец. На близката пейка кацва сврака.
- От всички тайни агенти ли ще чакаш разрешение? – заядливо я пита приказката. - Връщай се веднага у дома и започвай да пишеш!
Писателката благодари на птиците, слага пръстена с червено камъче на палеца си и хуква към къщи, защото няма търпение да напише приказката.
Така се ражда коледната история „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“, красиво илюстрирана от Филип Цонкин. Тя ни отвежда далеч на север, чак в Лапландия, където се намира планината Корватунтури.  В нейните недра е скрита работилницата на Дядо Коледа. Там елфите правят подаръци за послушните деца. А какво ще получат непослушните? Те ще намерят под елхата само вълнени чорапи.

В огромната купчина с писма до Дядо Коледа е и това на шестгодишния Боби. Списъкът му с желания е предълъг, но дали Боби наистина е бил толкова послушен? И как узнават в Лапландия кой е слушал и кой не е през изминалата година? Това могат да кажат само тайните агенти на Дядо Коледа…
В тази приказка Юлия Спиридонова разкрива кои са те, как изглеждат, какво се случва на тайните им съвещания и как изпращат докладите си до Лапландия.

„Боби и тайните агенти на Дядо Коледа" е съвременна коледна приказка - весела и познавателна, богата на илюстрации, с прекрасни послания към родителите и децата. Коледа е време за вълшебства, а няма по-голямо вълшебство от обичта в семейството и нуждата да вършиш добри дела. Повече разказва авторката Юлия Спиридонова.

Как се решихте да разкриете кои са тайните агенти на Дядо Коледа? Това няма ли да попречи на работата им?

О, пазих тайната цели дванадесет години! Ние със сина ми Самуил я разкрихме с цената на усърдно следене, на няколко синини и една настинка. Бяхме решили да я запазим завинаги, но миналото лято получих разрешение да я разкрия от самите тайните агенти. Една сутрин в парка пред мен кацна врана и остави пръстен. Много стар пръстен с червено камъче. Сложих го на ръката си и написах приказката.
Един детски писател трябва ли да бъде добър наблюдател?

И още как! Мисля, че това лято следих агентите на Дядо Коледа много по-усърдно, отколкото те мен. Надявам се, че не са забравили да изпратят своя доклад, защото и аз искам голям подарък за Коледа.

Вярвате ли в Дядо Коледа?

И моите деца ме питаха. Те знаят, че никак не обичам да лъжа. Искаха да ме хванат натясно. Така щяха да разберат има ли Дядо Коледа, или няма. Дали наистина има Дядо Коледа, не мога да кажа със сигурност, защото засега не съм го виждала с очите си. Но колкото и смешно да е, вярвам в него и всяка година му оставям коледни бисквитки под елхата.

А защо Дядо Коледа е избрал точно птиците за свои помощници?

Предполагам, защото птиците са навсякъде. Те са невероятни създания! Едно лято попаднах край езерото в Поморие. Там има музей на птиците и далекогледи, с които можете да наблюдавате жителите на езерото. Това е гледка, от която не можеш да се откъснеш. В „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ ще намерите рецепта за хранилка венец. Много е красива и много полезна, тя може да спаси много птички от глад през зимата.

Имате ли си любим таен агент?

Признавам си, имам любим агент и това е агент Черешарка. С нея доста си приличаме. И тя като мен винаги всичко научава последна. В крайна сметка обаче се оказва, че забелязваме неща, които са се изплъзнали от вниманието на другите. Ето, кажете ми, кой разкри агентите, а? (Да, разбира се, и любопитният Самуил, който навсякъде търси логика... е, освен в задачите по математика).

Да не забравим главния герой Боби!

Дори да го забравим, той ще напомни за себе си с някоя голяма пакост. Боби много прилича на моя Самуил (и на още милион момченца). Само че Боби е доста по-голям пакостник. Може би и Самуил щеше да бъде такъв, но за негов (и за наш) късмет, у дома си имаше купища книжки. Както знаем, детското въображение се храни с вълшебства, а най-много вълшебства има в детските книги.

И като си говорим за вълшебства... „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ има вълшебни илюстрации.

Точно това исках и аз! Представях си илюстрации, които напомнят празничните картички от моето детство. Срам не срам, ще си призная, че усърдно пишех писма на непознати руски приятелчета само и само да получа картичка за Нова година. Защото руските картички бяха истинска магия! Ето, за тази празнична магия си мечтаех и макар че Филип Цонкин е много млад и не помни тези картички, той успя да пресъздаде това вълшебство по неповторим начин. Филип е артист, който работи предимно по компютърни и видеоигри. Много съм щастлива и благодарна, че отдели толкова време и труд за нашата приказка.

Вие сте дългогодишен доброволец, който се занимава с детското четене. Ако трябваше да представите „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ само с няколко думи на децата, как щяхте да го направите?

Това е една пакостлива, забавна и сърдечна коледна история, в която се случват чудеса.

Филип Цонкин: Вдъхновявам се от  красотата и многообразието на природата

Красивите илюстрации в коледната приказка на Юлия Спиридонова „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ са дело на Филип Цонкин. Книгата, която е по книжарниците от 3 декември, е първият му съвместен проект с популярната детска писателка. Ето какво сподели Филип за себе си:

„Аз създавам фантастични образи, същества и светове в своите рисунки. Вдъхновявам се от невероятната красота и многообразие на природата, която не престава да ме учудва и удивлява. Занимавам се и с моделиране по традиционния начин с глина, и във виртуалното пространство чрез компютърните технологии. Също така имам идеи за комикси и детски книжки, които се надявам да реализирам в бъдеще.

Завършил съм училището за приложни изкуства в София специалност „Дърворезба”. След това учих анимационна режисура в НАТФИЗ, където се научих да обвързвам с история фантастичните същества, които създавам, защото историята ги прави да изглеждат истински особено ако тя казва нещо значимо. Работил съм няколко години в  киноиндустрията в студио за специални ефекти като художник на визуални концепции, сториборд и дигитални декори - дейности, свързани с визуализирането на съществуващи и несъществуващи в реалността образи. В момента съм част от екипа на една съвсем нова българска компания, разработваща компютърни игри, където имам свободата да развихря въображението си в създаването на фантастични същества и техните светове.

„Боби и тайните агенти на Дядо Коледа'' е първата детска книжка, която илюстрирам (ако се изключат тези, които съм рисувал в детството), но мисля да не е последната, защото приказките винаги са ме привличали с невероятните си истории, причудливи герои и с необузданото въображение, с което са създадени.“