page contents Книжен ъгъл: За всеки ли е „Методът на Ледения човек“?
Предоставено от Blogger.

За всеки ли е „Методът на Ледения човек“?

28.1.19


Не е необходимо да плувате под леда или да изкачите връх по шорти, но с редовното прилагане на метода можете да постигнете по-добро физическо и психическо здраве


Вим Хоф е живото доказателство, че може би още не познаваме напълно възможностите на човешкото тяло. Студът е неговата стихия, а основното му занимание е да търси комфорта там, където ние изпитваме дискомфорт. И не защото се е родил устроен по-различно от нас, а защото е вложил време да се „пренастрои“.

С невероятните си постижения, сред които над 20 рекорда на Гинес, и уникалното умение да контролира сърдечния си ритъм и кръвообращение, той изумява учените при множеството контролирани изследвания, на които е бил подложен. Способността му да влияе на имунните си реакции открива нови възможности за лечение на редица заболявания.
Десетки хиляди души по целия свят са вдъхновени от Вим Хоф и прилагат метода му, за да подобрят здравето си и да се справят със стреса.

Съвременните хора водим заседнал начин на живот и прекарваме дълги часове в затворени помещения с климатични инсталации. Трудно понасяме критични температури и тежки натоварвания и ги избягваме.

Един човек обаче изцяло преобръща представите ни за физическа издръжливост. Холандецът Вим Хоф – известен по цял свят като Ледения човек – държи над 20 световни рекорда за екстремни постижения. Сред невероятните му подвизи са най-дълъг престой в контейнер с лед, маратон по шорти зад Северния полярен кръг и в пустинята без прием на течности, катерене на връх Еверест по шорти.

И нещо повече – изследванията доказват, че Вим Хоф притежава уникалното умение да контролира имунната и вегетативната си нервна система. Как е възможно това?

В „Методът на Ледения човек“ от Вим Хоф и Кун де Йонг (Хермес) Ледения човек разкрива простия си, но ефективен метод, който се заключава в три основни компонента: студови тренировки, дихателни техники и отдаденост.

Свидетелствата за ползите от него са множество: повишен имунитет и тонус, по-добър сън и намалени нива на стрес. Не е необходимо да плувате под леда или да изкачите връх по шорти, но с редовното прилагане на метода можете да постигнете по-добро физическо и психическо здраве, като възстановите връзката си с вътрешния си източник на неподозирана сила. Следва откъс.

Въведение


През октомври 2011 г. в интернет попаднах на видеоклип, в който един мъж се съблече и влезе да плува в езеро – студено езеро някъде в Исландия. Всичко наоколо бе покрито със сняг, а във водата се виждаха късове лед. Клипът бе откъс от документален филм на Би Би Си. Дикторът поясни, че температурата на водата в езерото е малко над точката на замръзване, тоест достатъчно студена, за да убие почти всекиго в рамките на минута.

Но не и този мъж.
Той плуваше спокойно в продължение на петнайсет минути. „Този е ненормален“, помислих си. Но бях крайно заинтригуван. Кой беше той?
Името му е Вим Хоф.

Макар да не разбрах веднага смисъла в плуването сред огромни ледени късове, видяното бе разпалило любопитството ми. Изгледах още един клип. Този път Хоф плуваше под леда. „Това е още по-ненормално“, помислих си и продължих да гледам клип след клип. Хоф пробяга маратонска дистанция в снега – гол до кръста. Пробяга половин маратонска дистанция през пустинята, без да приема никакви течности. Престоя в контейнер с лед час и половина. Катери връх Еверест по шорти.
След половин час гледане в съзнанието ми се бе откроил въпросът: Как е възможно?
В един от клиповете Хоф обясняваше, че 80% от постиженията му са свързани с дишането. Как пък не! От петнайсет години практикувах дихателни упражнения и бях автор на книга по темата, но бях сигурен, че ако се опитам да плувам под леда, ще умра от измръзване.
Любопитството ми се разпали още повече.
Какво дишане практикуваше Вим Хоф, че бе способен да прави невъзможни за другите неща? Много ми се искаше да го попитам лично. Написах му имейл през сайта www.innerfire.nl. Не получих отговор. Изпратих втори имейл. Отново никакъв отговор. В третия споменах „Отдих“ (Verademing), книгата за дишането, която бях написал в съавторство с психиатъра Брам Бакер. Пак нищо. След шест опита обаче ми отговори Енахм Хоф, син на Вим Хоф. В имейла си той обясняваше: „Изключително сме натоварени, а страшно много хора искат да разговарят с Вим. В момента той участва в изследвания в медицинския център на университета „Радбауд“, които отнемат много време“.
За щастие се откри възможност да разговарям с Вим.
Срещнахме се в квартал в западната част на Амстердам. Вим ме поздрави радушно. Носеше тениска с надпис „Днес няма правила“. Добре е да се знае, че той не се съобразява не само с физиологичните правила, но и с правилата по принцип.
Разговорът ни потръгна веднага и бе много приятен и вдъхновяващ. Вим ми разясни някои дихателни упражнения и ги изпълнихме заедно. За своя изненада, почувствах ефекта веднага. Изпитах прилив на енергия и жизненост. Вим ми обясни още, че самите студови тренировки играят важна роля за това да се почувстваш добре. Неговите екстремни подвизи в студа не са просто демонстрация на онова, което той умее да върши с тялото си, самият студ има своята функция. Хоф е убеден, че студовите тренировки подобряват здравето и оказват редица благотворни ефекти, от които можем да се научим да се възползваме. Разказа ми също как е открил всичко това и как помага на хората да извлекат максимума от неговите дихателни и закалителни упражнения.
Попитах го защо осъществява всичките тези екстремни подвизи.
Той ококори очи и отвърна: „Дишането е връзката между физическия свят и душата. Ако ние, като човешки същества, успеем да открием обратния път към душата си, ще спечелим битката“.
Явно по лицето ми се е изписало недоумение, защото Вим прихна и добави: „Имам предвид битката с бактериите и вирусите“.
Неговите екстремни подвизи не са самоцелни. Вим желае да покаже на какво е способно човешкото тяло – не само неговото, а на всеки човек, включително вашето и моето.
Вим никога не боледува. При мнозина пациенти неговият метод е много по-ефективен от лекарствата. Доскоро обаче не бе известно как точно действа той. Но ето и добрата новина: тайната, която Вим знае от десетилетия, неотдавна бе потвърдена научно.
Способни сме да влияем върху вегетативната нервна система на организма си.
Методът на Вим бе изследван в медицинския център на университета „Радбауд“ в нидерландския град Неймеген. Какво значение имат резултатите от изследването за пациентите с метаболитни заболявания като ревматизъм и болест на Крон? А за здравите хора? Доколко може да повиши нивата ни на енергия методът „Вим Хоф“? Вим може да пробягва маратони в снега, но на какво сме способни ние, простосмъртните? Можем ли да използваме тази допълнителна енергия в работата си? А дали не е възможно да използваме метода на Вим, за да лекуваме диабет тип 2? Звучи твърде хубаво, за да е истина.
Вим желае методът му да се разпространи из целия свят. Аз реших да го изпробвам върху себе си и започнах с дихателните упражнения. Сега вземам ледени вани и се опитвам да задълбоча отдадеността си. И прилежно записвам всичките си преживявания. Освен това интервюирам много хора, които също практикуват метода на Вим. Тази книга отразява моя и техния опит и разбира се, представя техниките и принципите в основата на метода „Вим Хоф“, както и неговата история.
Пожелавам ви приятно четене и успех със студените душове.

Кун де Йонг