page contents Книжен ъгъл: „Разговорите” на Сесар Айра – бавен роман с действие на бързи обороти
Предоставено от Blogger.

„Разговорите” на Сесар Айра – бавен роман с действие на бързи обороти

14.1.19


Екшън за четене, в който са намесени отровни водорасли, Путин и „дехидратираща вода”


Чели ли сте скоро екшън филм? Няма грешка във въпроса, романът „Разговорите”(Лист, превод Нева Мичева) на аржентинския писател Сесар Айра „прожектира” точно такъв филм в порядъка на 96-те си страници. Като при това съчетава уж несъчетаемото – бавен разказ за неща, които се случват на бързи обороти.

Действието се задвижва в минутите преди сън на главния герой – всяка вечер той си спомня до най-малките детайли разговорите от деня. Днес е ред на размисъл за случаен филм по телевизията, при това гледан откъслечно от двама приятели.

Конфликтът им започва от твърдението на единия, че няма разлика между актьора и героя на филма и че изобщо не е неправдоподобно изпод кожите, с които е облечен един планински козар, да се подава златният ролекс на холивудска звезда.

В „Разговорите” се преплитат няколко времена и реалности, а разказът в разказа изскача, подобно на матрьошка, от друг разказ. В повествованието такива руски кукли няма, но пък името на Путин изниква в най-подходящия за това момент заедно с анализ на ситуацията в Украйна и положението в региона. Не се минава без местни заговори и олигарси и така нататък, и така нататък. Съспенсът се усилва и заради отровни водорасли от дълбините на морето и от един труп на коза, пила „дехидратираща” вода.

Тази книга е за всички, които са актьори или мечтаят да бъдат такива – тънката ирония на Сесар Айра между редовете ще им извика усмивка „под мустак”. Романът е и за онези, които обичат разговорите и са способни да ги разтягат до безкрайност, за да удължат удоволствието от общуването.

Потокът на съзнанието на героя/автора увлича читателя в ребуси на въображението и го убеждава, че изкуството да се поддържа разговор е поне толкова важно колкото изкуството да се поддържа мотоциклет.

Корицата и оформлението са дело на художника Костадин Кокаланов.