page contents Книжен ъгъл: Баба Фроса разказва
Предоставено от Blogger.

Баба Фроса разказва

3.2.19

Петко Тодоров

„Аз съм двойна майка” на Ефросина Николова е шедьовър на непрофесионалната проза

Невена Стефанова го е написала пределно точно: „Не бях попадала на нищо по-вълнуващо от гъсто изписаните тетрадки – те ме грабнаха веднага, престанах да забелязвам каквито и да било наивни правописни грешки, плаках и се смях, повече от колкото над всеки измислен роман любопитствах да узная „какво ще стане по-нататък”.

Баба Фроса е притежавала дар от Бога, изключителна последователност, чувство за мярка да подбира нещата по важност, да ги предава без преувеличение”. За „Аз съм двойна майка” на Ефросина Николова (изд. „Синева”).

Внуци подарили тетрадки на баба Фроса (1885-1969) да препише на чисто дневниците си и ето ги. Тя преживяла Илинденското въстание и Крушевската република. Изпратила Питу Гули и четата му в последното им сражение. Трима сина и дъщеря. Най-големият Георги е активист на ВМРО, михайловист. Ръководството се събирало у тях. Иван Михайлов пристигал с кола и охрана.

По-малкият Кирил участва в Македонския литературен кръжок, сътрудник на ЦК на БКП. Тройката Антон Иванов, Цвятко Радойнов, Никола Вапцаров се събирала у тях: „Кольо чете на Киро стихотворението „Фернандес”, „Вера” и некои други...” Кирил е осъден в „процеса на Кольо Вапцара” на 15 години. Фроса слуша до стрелбището „Жив е той жив” и разстрела на 6-имата. Сутринта е на гробищата. Антон Попов е загробен жив, свидетелства тя. Друг да коментира този факт.

Политзатворник е и най-малкият Иван. Иван Николов прочита „Програмната декларация на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България” на 3 ноември 1988 г. в Софийския университет. Само това да беше...

Българският ХХ век. Сто години несамота. Шедьовър на българската непрофесионална проза. И сетен въпрос: Какво е литературата? Да, ако беше „измислен роман”, нямаше да вълнува, нямаше да е плач и смях. Но това няма как да се измисли. Животът сам измисля себе си. Писателят е орисан да гони сянката му. А писател ли е, макар и непрофесионален, баба Фроса? Един ден ще е в учебните програми. Няма да е скоро.