page contents Книжен ъгъл: Непознатият Албер Камю
Предоставено от Blogger.

Непознатият Албер Камю

28.7.19

Петко Тодоров

„Единения” излиза за първи път на български

„В края на краищата, чувствах се щастлив във Флоренция, подобно на много хора преди мен. Но що е щастието, ако не простото съответствие между личността и водения от нея живот? И какво по-закономерно съответствие може да слее личността с живота, ако не двойното съзнание за стремежа към вековечност и съдбата на смъртност? Поне се научаваме да не разчитаме на нищо и да възприемаме настоящето като единствената истина, дадена ни „в добавка” – Албер Камю в „Пустиня”. То и още 3 есета съставят „Единения” (изд. „Фама+”, превод Мария Коева).

Българското заглавие следва да се разбира като „уединение”. В това есе той се уединява в Италия. Роденият в Алжир писател и философ-екзистенциалист, и нобелист за 1957 г. пътешествал из Европа през 1936-37 г., оттогава са му италианските преживелици. Другите есета са единения из Алжир.

Книгата излиза за първи път на български и е част от договора на издателя с наследниците на Камю за 8 заглавия. Тя е от 1939 г., приживе не й е обърнато внимание, но после се оценява като поставяща основите на стила и философските му идеи.

Обикаля паметниците в Италия като нетурист. Хайде, тук споменава църкви и фрески, а в алжирските есета топографията е нищожна. Неизкушеният от философията днешен прочит е длъжен да отчете нетуризма на Камю, няма го сегашното писане за места с консуматорския ентусиазъм. Неговите посещения са словесни реакции на намерен смисъл.

Длъжни сме да отчетем противостоянията между неолибералната доктрина и вълненията на екзистенциализма. Поколението, израсло у нас в клетката на неолиберализма ще има ли силата да схване, че прокламираните от него ценности затварят ума?

Ценностите предполагат предопределеност. Отварят го идеи. Екзистенциализмът беше идеи. И хуманистичната мисъл имаше обществено признати авторитети. Няма необратимост в човешката менталност, един ден идеи ще сменят ценностите. Нонконформистката революция ще изяжда своите деца, но на ревностния читател ще е интересно и обещаващо.