page contents Книжен ъгъл: „Погълнатата от земята кръв“ разкрива своите тайни
Предоставено от Blogger.

„Погълнатата от земята кръв“ разкрива своите тайни

2.7.19

Със своята лирична и по скандинавски магическа проза Оса Ларшон създава роман, пропит с тайнствена атмосфера

Благодарение на издателство „Емас“ българските читатели вече имаха възможността да се запознаят с дебюта на шведката Оса Ларшон, чиито книги от „Ди Цайт“ наричат „малки чудеса“. Със „Слънчева буря“ се постави началото на поредица случаи, а в центъра им е адвокатката Ребека Мартинсон. Смразяващият роман, първи на известната днес Оса Ларшон, ѝ донася престижни награди и я превръща в международна литературна сензация. Книгите ѝ вече са преведени на повече от 20 езика.

Време е отново да се срещнем с Ребека в „Погълнатата от земята кръв“ (Емас, превод Ева Кънева), обявена за книга на годината от Шведската академия на криминалните автори.

Близо две години след убийството на религиозния водач Виктор Страндгорд Ребека Мартинсон все още не е изцяло в състояние да изпълнява задълженията си в кантората в Стокхолм. Преживяла е тежък период, закъсала е в службата и има нужда да смени обстановката. Възможността не закъснява – случаят я отвежда отново към родната Кируна.

Обикаляйки из родния ѝ край, с неин колега попадат в църквата в селцето Юкасйерви, където наскоро е била убита свещеничка. Чудовищното деяние наподобява опит за публичен линч. Жертвата е пребита зверски и провесена от органа в храма.

Врагове на свещеничката, оказва се, съвсем не липсват. Инспекторите Ана-Мария Мела и Свен-Ерик Столнаке се впускат в сложно разследване. Пред тях постепенно се избистря образът на една едновременно пламенно обичана и страстно мразена жена. Тя не е криела феминистките си убеждения, имала е остър език и непримирим характер. Свещеничката е окуражавала жени, тормозени от мъжете си, да ги напускат, следяла е за добросъвестното стопанисване на църковните имоти, изобличавала е ходатайства, развенчавала е ореола на не един уважаван местен мъж...

Кой от всички тези хора с мотив да пожелаят смъртта ѝ не е издържал на непрекъснатите ѝ провокации? Колкото по-навътре се потапя Ребека в мистерията – мистерия, която съвсем скоро ще вземе нова жертва, – толкова по-завладяна от света на покойната свещеничка се чувства: свят на болка и изцеление, на грях и плътски страсти и най-вече свят на саможертва.

Със своята лирична и по скандинавски магическа проза Оса Ларшон създава роман, пропит с тайнствена атмосфера, който няма да ви даде мира, докато не стигнете до последната незабравима страница.

„Сред настоящата вълна скандинавски криминални автори Ларшон трябва да бъде следена колкото се може по-отблизо.“ – „Индипендънт“
„Изключителен пример за скандинавски ноар.“ – „Сънди Телеграф“