page contents Книжен ъгъл: Респектът на ретрото
Предоставено от Blogger.

Респектът на ретрото

8.9.19

Петко Тодоров

То съобщава сегашните дефицити

Лена и Елиза са „Сестрите на Макс и Мориц”, според Ран Босилек. И са пакостливки като знаменитите си братя. Жертви на белите им са леля Гана, Мика, дето я сърби езика, стрина Злата, чичо Личо... Беля след беля. Книжката се появява за първи път през 1924 г., съвсем Ранбосилевско стихотворство.

Новата версия е с оригиналните илюстрации на Илия Бешков (изд. „Захарий Стоянов”). В тях липсва умилителното изображение. То доминира сегашната детска илюстрация. Дали заради по правило дамското изпълнение или повлияна от преводните комерсиални издания, примерно от сорта Дисни?

Надникнете в детските телевизионни канали: персонажите в сцени с откровена агресия са задължително умилително изобразени. Кой ти гледа естетиката!...

Та Бешков респектира. Ретрото си струва и в този ред е мястото на „Литературенъ сборникъ на българановците” от 1906 г. (изд. „Гео Милев”).  Фототипно: антология на авторите от вестник „Българан” (1904-1909). Хумор и сатира с големите Александър Божинов, Елин Пелин, Кирил Христов, Трифон Кунев...

„Редакционните сбирки стават в прочутата гостилница „Средна гора”, на ъгъла между улиците „Раковски” и „Славянска”, където сред наздравици, песни, шеги и смях се ражда поредният брой на „Българан”, обяснява Филип Панайотов в предговора.

Фердинанд е главен герой, но всичко е пропито с бохемски дух. Някой забелязва ли, че бохемлъкът изчезна в сегашния ни преход? Обяснимо е в битийния му смисъл, но в духовния е опасно нездравословно.