page contents Книжен ъгъл: Романтиката на забогатяването
Предоставено от Blogger.

Романтиката на забогатяването

22.8.20

Петко Тодоров

 През юни 1798 г. Барб, дъщерята на крупен търговец с платове във Френския град Реймс се омъжва за Франсоа Клико, син на крупен винопроизводител и търговец, техен съсед. Франсоа запретва ръкави и организира износ на шампанско в няколко посоки из Европа. Но умира през 1805 г. и Барб Клико остава вдовица на 27.

Свекърът е готов да ликвидира семейната фирма, но снахата решава да поеме търговията в свои ръце, намира се съдружник и работата тръгва.

Припомня Фабиен Моро в романа „Кралицата на шампанското” (изд. „Ера”). Вдовицата Клико не просто оставя легендарна марка „Вьов Клико”, тя измисля и технологична хитрост за подобряване качеството на продукта.

Наполеоновите войни не са идеалното време за търговия в Европа, но вдовицата се справя. В романа върви и възромантична линия с руски офицер декабрист...

„Тази книга е мемоар, а не документален разказ. Тя се основава на спомените ми за събития отпреди двайсет години, затова повечето разговори са възстановени по памет”, предупреждава Марк Рандолф в „Това никога няма да стане” (изд. „Обсидиан”).

Мемоар за създаването на компанията за видеофилми под наем „Нетфликс” от замислянето през 1997 г. до излизането й на борсата през 2002 г. Рандолф е съосновател с Рийд Хейстингс. Споделил идеята с жена си и тя рекла: Това никога няма да стане!

„Ние обичаме тези истории, защото те са в унисон с романтичната ни представа за вдъхновението или гения”, отбелязва той. Постарал се да изпише своята история в такава рамка.