page contents Книжен ъгъл: Приспивни песни за феи и чудовища
Предоставено от Blogger.

Приспивни песни за феи и чудовища

27.10.20

Сотир Гелев представя нова книга за безстрашни деца и родители

Всяко дете обича да заспива, докато му пеят сладка приспивна песен. Децата на таласъмите, великаните, водните духове, троловете и феите не правят изключение. Ето защо писателят и художник Сотир Гелев се заема с нелеката задача да ги преведе на човешки език, за да могат и децата на хората да ги разберат и научат наизуст. Така се появява „Приспивни песни за феи и чудовища“, която ще превърне времето преди сън в чудато приключение.

„Ентусиаст“ публикува книгата в красиво издание с твърди корици две години след като друго заглавие на Сотир Гелев – „Как Лора се научи да брои десет“ – получи литературната награда „Перото“ в категория „Детска литература“. И този път Сотир Гелев пише и едновременно с това илюстрира историите в рими, предназначени само за безстрашни деца и родители. Е, по-страхливите също могат да четат и да слушат песните, но за всеки случай трябва да се завият с одеяло през глава.

Наред с магически създания, които са по-познати за нас, авторът ни среща и с нечувани до този момент същества – например Онези, които живеят под леглото и ядат чорапите в семейството. Те са толкова свенливи, че дори си нямат име. „В тъмното ние живеем,/ стари чорапи ядем./ Само това ний умеем./ Никога няма да спрем!“, пеят Онези. Още истории и вълшебни илюстрации на джуджета, каменояди, върколаци и русалки ще открият малчуганите из страниците на книгата.
Излизането на „Приспивни песни за феи и чудовища“ ще бъде отбелязано със специален бал с маски, на който всички деца и родители трябва да дойдат с най-страшните си костюми. Премиерата ще се състои точно на 31 октомври 2020 г. от 12:00 ч. в Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37, гр. София.