page contents Книжен ъгъл: Елиа Барсело, „Дамата на множеството светове“ идва с „Да сътвориш Франкенщайн“
Предоставено от Blogger.

Елиа Барсело, „Дамата на множеството светове“ идва с „Да сътвориш Франкенщайн“

10.11.20

Какво би станало, ако едно младо, съвременно момиче внезапно попадне над два века назад в миналото? 
 
Елиа Барсело, която е сред най-талантливите и четени писателки на Испания, ни разказва своя изключително оригнален отговор на този въпрос в „Да сътвориш Франкенщайн“, където умело свързва минало и настояще, преплита привидно невъзможно съдбата на студентка по медицина от нашия век с тази на създателя на известното чудовище. 
 
Резултатът е впримчващо увлекателен и неочакван и съвсем оправдано романът печели двете най-престижни литературни отличия в страната за юношеска книга на 2019-а – наградата на водещото издателство “Едебе“ и Националната награда на Испания. Това е и първият роман на Барсело, който излиза у нас, като част от специалната поредица на издателство „Емас“ „Европейски разказвачи“, приютяваща най-доброто от литературата за млади читатели на континента. Преводът е дело на Боряна Цонева.

Нора изучава медицина в университетско градче в Германия и има ясна визия за бъдещето си. Докато една вечер по време на ежегодния карнавал не среща случайно загадъчен млад мъж в старовремски костюм. Обстоятелствата на срещата им са крайно необичайни и Нора е заинтригувана – кой е той? Любопитството и жаждата за отговори я карат да го последва до стара къща, където той, Макс, влиза и изчезва в стария шкаф под стълбището. В дъното на шкафа зее дупка, водеща към шумна улица с карети и странно облечени хора. Докато се усети, Нора е попаднала в края на 18-и век и не след дълго е станала любимата на Макс. А пътят назад е затворен.

Макс е удивен от независимия характер на момичето, от невероятните ѝ познания в различни области, Нора е възхитена от чувството за дълг и достойнство на любимия си. Пред нейната любов няма бариери, но Макс – аристократът Максимилиан фон Кюрзингер – трябва да се пребори с предразсъдъците на века, за да узакони своята любов. Пък и на младата жена не е никак лесно да се впише в порядките и очакванията на епохата, толкова далечни от съвременната еманципираност и свобода. 

В това време един експеримент отваря очи на опитната маса на студент по медицина: от мъртвата плът се е родил Франкенщайн, човекът чудовище. А студентът, ужасен от творението си, избягва и изоставя своето създание. Макс и Нора намират съществото и започва борбата на възгледи за неговото възприемане. Кой век ще победи – 21-ви с отговорността на всеки към неговото дело и с правото на щастие на всяко човешко същество или 18-и с липсата на съпричастност към различните?

Елиа Барсело е родена през 1957 г. в Аликанте. Изучавала е испанска и англо-германска филология. Живее в Инсбрук, Австрия, където преподава испанска литература в университета. Тя пише в различни жанрове и това е причината да е наричана „Дамата на множеството светове“. Барсело е смятана за една от трите от най-важните писателки на испански език в жанра научна фантастика. Книгите ѝ са преведени на повече от деветнайсет езика и удостоявани с куп национални и международни отличия. „Случаят с жестокия художник“, „Корделуна“, както и „Да сътвориш Франкенщайн“ са носители на престижната награда „Едебе“ за юношеска литература.