page contents Книжен ъгъл: Най-очарователната биография на кокер шпаньол в историята на литературата
Предоставено от Blogger.

Най-очарователната биография на кокер шпаньол в историята на литературата

22.12.20

Коледен подарък за почитателите на Вирджиния Улф са подготвили от издателство „Кръг“ – неиздавания досега в България роман „Флъш“


Книгата е биография на кокер шпаньола, вероятно оставил най-ярка следа в историята... Кученцето на известната английска поетеса Елизабет Барет Браунинг, което тя увековечава неведнъж в дневниците и писмата си. Точно тях Вирджиния Улф използва, за да създаде този литературен експеримент – смесица между реални събития и фантазия. Текстът е поверен в ръцете на голямата българска преводачка Иглика Василева, а цветните илюстрации в изданието са на популярната испанска художничка Ираче Лопес де Мунаин.

През 1933-та Улф пише на свой приятел: „Бях толкова уморена, след като завърших „Вълните“, лежах в градината и четях любовните писма на Браунинг, а образът на кучето ме разсмя, така че не можах да устоя да му вдъхна живот“. Тя създава текста почти на шега. Когато е публикуван в книга обаче резултатът изненадва всички – „Флъш“ се радва на толкова голям успех сред читателите, че става една от най-харесваните творби на британската писателка. В наши дни сп. „Гардиън“ определя романа като „Истинска кучешка класика!“.

Флъш е кокер шпаньол от най-висок клас. Ушите му са красиви, краката му са изящни, а козината му блести като злато. През лятото на 1842 година той прекрачва прага на голяма къща в Лондон и става домашен любимец на поетесата Елизабет Барет. Към нея Флъш веднага изпитва безусловната любов, която цял живот ще го кара да ѝ служи вярно. Дори при появата на опасен враг... Книгата разказва за запознанството на Елизабет Барет и Робърт Браунинг и ранните години на брака им през погледа на Флъш.

В приказната история срещаме ревност и неприемане, когато Браунинг се появява на сцената, ужасяващ инцидент, при който Флъш е отвлечен и откупен обратно, и прозрение за вълнуващи нови свободи, когато двойката се мести в Италия. Текстът съдържа живописни картини на селския живот, градските бедняшки квартали, екзотични пазари и природни картини от Англия и Италия – визуални образи, предадени по начин, който владее единствено Вирджиния Улф. „Флъш“ е изтъкан от фин хумор, изтънчен език и силни социални послания, характерни за писателката. А реалните факти, върху които е изградена историята придават автентично звучене и атмосфера.

Въпреки че тонът на романа звучи по-леко, в сравнение с други нейни книги, „Флъш“ всъщност разглежда социалните неравенства и начина, по който обществото се отнася и класифицира жените. Прозата в тази малка книга е абсолютно спираща дъха и е една от най-сърдечните и интимни творби на Улф.
 
Вирджиния Улф (1882 – 1941) е британска писателка и издателка, смятана за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма през XX век. Член е на известния кръг „Блумсбъри“, основан от баща й – също изтъкнат писател. Лице на модернизма и изявена феминистка в тогавашната консервативна Великобритания, Улф оставя след себе си няколко романа, множество разкази, есета, 4000 писма и 30 тома дневници.