page contents Книжен ъгъл: Тийнейджърка търси „21 начина да умреш“, за да намери силата да живее
Предоставено от Blogger.

Тийнейджърка търси „21 начина да умреш“, за да намери силата да живее

2.3.21


Пътят от това да си най-популярното момиче до неудачничката на гимназията може да бъде ад – Сара Енгел се съсредоточава върху живота на тийнейджърите в дигиталния свят

В обществото ни има теми табу и литературата е най-добрият начин предразсъдъците и страхът, свързани с тежки теми като самоубийството, да се преодолеят. Защото понякога мълчанието е пагубно. Затова от издателство „Емас“ решават да издадат една много специална книга със страшничко заглавие - „21 начина да умреш“. Толкова начини да отнеме живота си открива 15-годишната Стела, защото е загубила всяка надежда и желание да се бори след масиран тормоз в училище и в социалните мрежи. 
 
Романът е бестселър в Дания и сп. „Фолкенскулен“, органът на датските учители, го обявява за „Младежки роман на десетилетието“, а младежите на Дания го определят в онлайн-гласуване за „Роман на годината“. У нас излиза в специалната поредица на „Емас“ „Европейски разказвачи“ в превод на Ева Кънева.

Стела и Амелие са неразделни приятелки, в училище и извън училище. Заедно учат, заедно свирят и пеят. И решават да участват като дует в музикалното шоу „Х-фактор“. По време на кастингите обаче Амелие отпада. В знак на солидарност Стела се отказва от по-нататъшно участие.

Но Амелие не може да прости на приятелката си, че е по-добра. Изпълнена със злоба и завист, тя бързо успява да настрои целия клас срещу момичето, без да подбира средства: тормоз във Фейсбук, заплашителни есемеси, излагащи видеоклипове. Терорът е жесток. Стела усеща как се срива психически. Музиката, доскоро целият ѝ живот, вече не я вълнува, а малкото хора, на които има доверие, я предават един по един. За какво да живее? Какъв смисъл има да се бори? Никакъв.

В крайна сметка тя се оказва много по-силна, отколкото е предполагала, но пътят ѝ до това осъзнаване и изобщо ситуацията, в която се намира, заслужават да бъдат разказани, четени, обсъждани. Защото са болезнено реални.

Авторката на романа Сара Енгел споделя, че една вечер гледала репортаж за момиче, което се е самоубило в резултат на кибертормоз, и тази история превзела съзнанието ѝ. Решила да научи повече за случая и открила, че той въобще не е изолиран - подобни новини имало от най-различни точки по света. И Сара вече знаела, че трябва да се говори за това, а литературата е най-доброто средство за начало на този разговор. 
 
Благодарение на таланта на датската писателка още от първата страница на „21 начина да умреш“ заставаме до Стела и до края не спираме да се чувстваме като нейни приятели, да се надяваме да ни чуе, когато казваме - „Всичко ще бъде наред!“.

Една книга за човешката жестокост. За човешката ранимост. За безчовечната ярост на бездарния към талантливия. За натиска на групата. За отхвърлянето. За конформизма. За необходимостта да отстояваме себе си и да проявяваме характер. И да не си затваряме очите пред психическия и физическия тормоз. И за силата на човешкия дух. За смисъла да се борим докрай.