page contents Книжен ъгъл: Кралици яко властват през патриархата
Предоставено от Blogger.

Кралици яко властват през патриархата

16.5.21

Петко Тодоров

Какво ли е било през матриархата

„Аз се постарах да я изобразя едновременно като разсъдлив и великодушен суверен и като жена, способна на силни чувства и страсти, колебаеща се между съзнанието за високия си сан и моралното си задължение към своите поданици, от една страна, и привързаността си към един благородник, който поне по външните си качества напълно е заслужавал нейното благоразположение – от друга. 
 
Интригата на романа обхваща онзи период от историята, когато внезапната смърт на първата графиня Лестър открива за славолюбивия й съпруг възможността да сподели короната със своята господарка” – Уолтър Скот за „Кенилуърт” (Еднорог, превод Красимира Тодорова).

Господарката е Елизабет I, годината 1575-а, благородникът - граф Лестър. Той е неизменният фаворит на кралицата. Тя е ухажвана до 50-тата си година от сюрия мераклии, но остава мома. Съпругата на графа умира внезапно, мълвата гласи, че е виновен той - за да склони на брак господарката. Кенилуърт е неговият замък.

Романът излиза през 1821 г. Скот попада хронологично при романтиците, но неговите исторически романи се облягат на конкретността, а не на превъзнасянето и останалите романтични атрибути. Той е страстен анализатор на фактите и някои го приемат за баща на съвременния исторически роман.

А неговата Елизабет „се позовавала на паметта на Будика като кралица воин, която се сражавала срещу чужда империя, докато самата тя водела битки срещу Испания”, припомня Ема Мериът в „Да живеят кралиците!” (Прозорец, превод Мариана Панова).

Сборник с очерци за „могъщи, великолепни и жестоки монарси, забравени от историята”. Будика живяла през I век и предвождала британските воини в битките с римските завоеватели. Зловеща фигура. Нейната статуя е на моста Уестминстър, издигната от съпруга на кралица Виктория, която различават в нея като млада.

Мериът подредила монарсите в рокли по групи: Предтечи, Свободомислещи, Воини, Бунтарки, Оцелели, Образци, Будителки. Матилда Фландърска, Ву Зетиан, Маргарет Тюдор... 40 забележителни и малко известни фигури. Което напомня, че върховната власт никога не е била кой знае колко мъжко призвание.

Героинята на Скот управлявала 44 години и нейното управление е известно като Елизабетинска епоха, споменатата Виктория - 64 – във Викторианската епоха, сегашната английска ги бие по продължителност. 
 
Но не е само това. Руската Екатерина Велика е на трона 36 години и са й стигнали да е „велика”. Виетнамката Трунг Трак повела 80-хилядна армия около 40-а година срещу китайските потисници, възседнала слон. Смята се, че по онова време виетнамското общество било предимно матриархално, научаваме от Мериът.

Трунг Трак спечелила първите битки и се провъзгласила за кралица на освободената територия. Но китайците се справили и наложили патриархата. Като изброяваме кралиците през патриархата и как яко държат властта, какво ли ще да е било през матриархата? Но тези „хати” все повече потъват в историята и то, забележете, защото преклонението пред тестостерона изтънява.