page contents Книжен ъгъл: Среща с Ричард Озмън и „Криминален клуб „Четвъртък“ - най-успешният криминален дебют в историята
Предоставено от Blogger.

Среща с Ричард Озмън и „Криминален клуб „Четвъртък“ - най-успешният криминален дебют в историята

13.7.21

Добре дошли в Купър Чейс – луксозен комплекс за възрастни хора, в който животът тече на бавни обороти и никога нищо съществено не се случва. Сред неговите жители са Елизабет – възрастна дама, за която се предполага, че е работила като таен агент; Ибрахим – бивш психиатър, наслушал се на всякакви истории по време на своята практика; Рон – известен профсъюзен лидер, усвоил навика да се съмнява във всяка дума; и Джойс – пенсионирана медицинска сестра с 40-годишен опит. Останалите обитатели на комплекса разнообразяват дните си, като ходят на пилатес или посещават кръжоци по плетене, но тези четирима души имат съвсем различна дефиниция за развлечение и заедно формират затворения криминален клуб „Четвъртък“.

Основан от бившата полицайка Пени, която днес се лекува в хосписа в Купър Чейс, криминалният клуб се занимава любителски със стари случаи на извършени убийства, останали неразрешени от полицията. Заедно четиримата членове разплитат най-сложните загадки и откриват липсващите парченца от пъзела, които разследващите не са забелязали. Наградата – чувството на удовлетворение, че и на тази възраст все още са дяволски добри в нещо.

Когато обаче спокойният комплекс става сцена на местопрестъпление, членовете на криминален клуб „Четвъртък“ решават, че това е техният звезден миг – получават златната възможност да разследват на терен. Или по-скоро смятат да си я извоюват от полицията, като предлагат на млада полицайка да ѝ съдействат в разследването, ако тя им набавя информация. Дона Де Фрейтас гледа скептично на ефективността и познанията на чудатата четворка, но когато труповете стават не един, а два и в играта се намесват съмнителни имотни сделки, търгуване с наркотици и внимателно планирано отмъщение, Дона е готова да приеме всякаква помощ. А Елизабет, Ибрахим, Рон и Джойс са са единствените, които могат да надхитрят убиеца!

Съвършената симбиоза от мистерия, напрежение, хумор и оригиналност превръщат „Криминален клуб „Четвъртък“ (Софтпрес, превод Богдан Русев) от Ричард Озмън в най-бързо продавания роман от 2012 г. насам след „Вакантен пост“ на Дж. К. Роулинг и му носят номинации за наградите Edgar и Anthony, които отличават най-добрите в криминалния жанр. Медиите определят романа като брилянтен дебют – Daily Express и Daily Mirror пишат, че това е една от най-добрите книги на годината, а Wall Street Journal го наричат  „духовит, очарователен и изключително забавен“.

Остроумна, изненадваща, различна, историята забърква читателя в хитро конструиран сюжет със съмнителен свещеник, наркодилър, гангстер и старо гробище, с план да се превърне в луксозен жилищен комплекс, а на фона на тази необичайна амалгама изпъкват още по-ярко образите на четиримата ключови персонажи. Въпреки криминалния сюжет Ричард Озмън предлага на читателите сърдечна и много човешка история, която открива чара на старостта и напомня никога да не подценяваме възрастните, а да черпим мъдрост от техния опит. Защото ако има нещо, на което Елизабет, Ибрахим, Рон и Джойс могат да ни научат, то е, че възрастта е просто цифра!
 
Ричард Озмън е популярен британски комедиант, продуцент, автор и водещ на редица телевизионни програми, излъчвани по ITV, Channel 4 и BBC. „Криминален клуб „Четвъртък“ е първият му роман, който се превръща в най-успешния крими дебют в историята и му носи номинации за наградите Edgar и Anthony и приза „Автор на годината“ на Британските литературни награди.