page contents Книжен ъгъл: Богът измамник разкрива истината за Рагнарок в „Евангелието на Локи“ от Джоан Харис
Предоставено от Blogger.

Богът измамник разкрива истината за Рагнарок в „Евангелието на Локи“ от Джоан Харис

6.7.21

Забавен и неочакван преразказ на скандинавската митология
 
 
„Евангелието на Локи“ от Джоан Харис (Сиела, превод Богдан Русев) е нов преразказ на скандинавската митология през погледа на най-симпатичния антигерой в нея, измамника Локи.
Джоан Харис, добре позната на българския читател с романите си „Шоколад“ (дал основа за хитовата филмова адаптация с участието на Жулиет Бинош и Джони Деп), „Праскови за кюрето“, „Къпиново вино“ и други, се завръща в сферата на фолклора, за да изгради неочакван и смайващо оригинален преразказ на нордическите предания.
Локи. Той е познат под много имена – Носителят на светлината, измамникът, шегобиецът. Мразен еднакво от богове и демони заради страстта си към създаването на проблеми, Локи винаги е бил представян в не особено благоприятна светлина от бардовете.
Но това предстои да се промени, защото на симпатичния антигерой му е дошло до гуша от това да бъде хулен и критикуван. Локи е решил да разкаже историята си сам – и както единствено той умее.
Когато в началото Один въвежда Локи в Асгард, недоверието, което всички изпитват към младия бог, е осезаемо. Не че Локи изпитва кой знае колко топли чувства към останалите. Тор в очите му е основно мускули, малко мозък, Балдур е толкова съвършен, че направо да ти се доповръща, стражът Хеймдал е надут пуяк, а собствената му съпруга Сигюн е вероятно най-досадната жена в Деветте земи.
Е, останалите богове може да не са най-големите почитатели на Локи, но поне Один е на негова страна. Само че повелителят на небето крои свои планове и е не по-малко манипулативен от прочутия измамник. Один има нужда от някого, който да му свърши мръсната работа, и много добре знае как да притисне брат си в стената. Локи е носител на Хаоса, а Один има нужда именно от него, за да предизвика промяната в света, която иска. 
Но Хаосът може ли да бъде опитомен? Сянката на Рагнарок надвисва над Асгард... и ще постави на изпитание всичко, което някога сме мислили, че знаем.
Разказан от първо лице от името на любимия на всички антигерой, „Евангелието на Локи“ е неочакван роман, който не спира да забавлява. Джоан Харис разкрива ново лице на познатите нордически митове и легенди – версия, в която Хаосът е добродетел, мракът се крие на неподозирани места, а един симпатичен измамник се бори за разбиране... и може би за малко справедливост.