page contents Книжен ъгъл: Ново пътешествие от „Ера“: „Как Исландия промени света“
Предоставено от Blogger.

Ново пътешествие от „Ера“: „Как Исландия промени света“

28.9.21

Неразказаната история на един малък остров насред Атлантическия океан
 
Историята на Исландия започва преди 1200 години, когато един разочарован викингски капитан и безполезният му щурман се натъкнали на земя сред Северния Атлантик. Изведнъж островът вече не бил просто място за гнездене на арктическите птици. Вместо това става дом на нация, чиито дипломати и артисти, моряци и войници, вулкани и цветя, тихо променят земното кълбо завинаги.
 
Сладкодумно и с чувство за хумор Егил Бяртнасон представя Исландия в необикновена светлина. Той показва ключовата й роля в толкова различни събития като Френската революция, кацането на Луната и основаването на Израел. Отново и отново една скромна нация се озовава на първа линия на историческите събития, оформяйки света такъв, какъвто го познаваме днес. 
 
„Как Исландия промени света“ показва народа, историята и културата на Исландия, разбива някои митове, разкрива неочаквани факти и всичко започва – без изненада – с един кораб.
 
Егил Бяртнасон е журналист, пътешественик и преподавател в Исландския университет. Негови статии и репортажи както за Исландия, така и за горещи точки в западна Африка са публикувани в най-престижните световни медии.