page contents Книжен ъгъл: В очакване на „Коледно чудо“
Предоставено от Blogger.

В очакване на „Коледно чудо“

29.11.21

Сборник с лични чудеса, отвъд клишетата и представите за Коледа в смисъла на погачи, елхи и подаръци

 
Ако Дядо Коледа имаше библиотека, това „Коледно чудо“ (Колибри) щеше да присъства в нея по неизбежност. Защото сигурно и на добрия белобрад старец му е омръзнало да го свързват само с елхички, звезди, чорапчета и прасета! 

В тези дни отваряме сърцата си за вдъхновението, честваме новото начало и оповестяваме готовността си да бъдем по-добри, по-искрени със себе си и с хората около нас (неслучайно една от версиите за произхода на думата „Коледа” е от латинското calendae – „тези неща, които трябва да бъдат известени”, оттам името на Календите, първите дни от всеки месец). 
 
На страниците на „Коледно чудо” ще откриете тринайсет разказа, които са коледни, защото са точно такива – напълно искрени и изненадващи, вдъхновяващи ни да погледнем с други очи на света около нас. И тогава ще открием и светлина в мрака, и смях сред сълзите, и чудо сред най-делничните неща.

По думите на Паулина Мичева, редактор на книгата, тези провокативни, стряскащи с дързостта си и отказващи да се подчиняват на традиционната коледна атмосфера разкази ни приканват: „Елате при нас, добре сте ни дошли. На трапезата ни има за всекиго по нещо, защото Коледа е изобилие и щедрост”. Е, може и да се наложи да жертвате нещо – част от времето си, от предразсъдъците си, от сантименталността си... Но и това е част от духа на Коледа – да дарявате нещо от себе си. Затова... четете с коледен трепет и с мъдрост!

Кремена Димитрова, автор и съставител на сборника „Коледно чудо“, събира на едно място Иван Владимиров – Нав, Жечка Георгиева, Иван Димитров, Андрей Велков, Благой Д. Иванов, Рене Карабаш, Мария Касимова – Моасе, Петър Крумов, Велина Минкова, Владимир Полеганов, Владислав Тодоров и Соня Тодорова. И колкото и различни да са те, има нещо, което ги обединява: вярата, че чудото винаги е отвъд човешките представи.

Съставител на сборника е Кремена Димитрова, а премиерата ще се състои на 3 декември от 19:00 ч. в бар „Петък“. Следва предговорът.

Чудото няма определение
 
Кремена Димитрова

Това е сборник с лични чудеса, отвъд клишетата и представите за Коледа в смисъла на погачи, елхи и подаръци. Авторите, които си дават задочна среща тук, са толкова различни като език и теми, като изказ и емоция, като подход към темата, че аз лично изпадам в дълбок екстаз от силата на тези ярки авторски гласове. И колкото и различни да са те, има нещо, което ги обединява, и то е безкомпромисната вяра, че чудото винаги е отвъд човешките представи, че надскача понятийния ни и мисловен апарат, че ни спохожда въпреки скепсиса, че има различни проявления, че ни владее със силата на своята необяснимост точно толкова, колкото се учудваме всеки път, когато чуем да проплаква детето, раждащо се от утробата на жена.
Коледа е това чудо – чудото на сътворението. Дали се ражда нова звезда, нова ерес, нова надежда, нова илюзия, нова любов, всеки автор избира сам, но едно е важно – има нещо отвъд разума, има нещо отвъд думите, има нещо, което ни възбужда всяка година по същото време. И дори скепсисът, иронията и сарказмът не могат да отрекат това чудо. С особена радост трябва да споделя ентусиазма, с който всички автори подходиха към темата, и моето удовлетворение от това, че се получи една толкова различна книга, която ще ви учуди, вдъхнови, ядоса, разсмее и разплаче. Ще ви сервира една богата трапеза с литературни и сюжетни изкушения, които, сигурна съм, ще искате да споделите и с компания!
Всеки разказ е врата към различен свят. Само от теб, драги читателю, зависи къде си готов да попаднеш и как ще се чувстваш там. Със сигурност ние ти предлагаме много възможни светове и гарантираме, че всеки един от тях е автентичен, шарен, изненадващ и криещ тайни и изненади. Можеш да отваряш вратите последователно, но може и напосоки. Редът, в който те са подредени, следва логиката на съставителя, но тя е също врата. Моята врата, през която аз видях чудото, е божествена искра, импулс, предусещане, предзнание, предчувствие за нещо, което е повече от нас, повече от думи, повече от ритуали, повече от сбора на всички наши страхове и мечти.
А по Коледа те избуяват със силата на очакването и надеждата.