page contents Книжен ъгъл: Силата сама да изрисуваш съдбата си
Предоставено от Blogger.

Силата сама да изрисуваш съдбата си

9.11.21

С „Изрисувано с къна“ младото издателство Benitorial отвежда читателите си на приключение в Индия през 50-те години на XX век


Когато петдесет и няколко годишната Алка Джоши се записва на вечерен курс по творческо писане и започва книгата, по която ще работи в продължение на 10 години, тя няма представа, че ще се прочуе още с излизането на дебютната си творба. „Изрисувано с къна“ се превърна в световен бестселър, вдъхнови Фрида Пинто да продуцира и играе главната роля в сериал по романа, завладя читателския клуб на Рийз Уидърспун и класациите на „Гудрийдс“, „Ню Йорк Таймс“, „Ел Ей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“.

Джоши е родена в Джодхпур, Раджастан, Индия, но когато е на девет години, цялото ѝ семейство се мести в САЩ, където баща ѝ получава назначение. Тя знае, че майка ѝ е следвала в университет, преди семейството ѝ да я застави да се омъжи за проспериращ инженер. На единствената си дъщеря, Алка, тя винаги казва, че съдбата ѝ е в собствените ѝ ръце и тя никога няма да ѝ попречи да сбъдне мечтите си, независимо дали се вписват в традиционните индийски виждания. Години по-късно, след като придружава майка си на няколко пътувания до Джайпур, Алка решава да разкаже историята ѝ – но не тази от действителността, а друга, в която тя сама направлява изборите в живота си.

Ето как се ражда Лакшми Шастри – главната героиня в „Изрисувано с къна“, която въплъщава свободната воля на една жена в Индия през 50-те години на 20 век – образ, посветен на майката на Алка Джоши и живота, който тя би водила в един алтернативен свят. На седемнайсет Лакшми решава да избяга от изпълнения си с насилие брак, без да има ни най-малка представа, че от татуистка на куртизанки ще се превърне в довереница на дами от висшето общество на Розовия град - Джайпур.

Тя разбира от билколечение, помага на жени в трудни за тях моменти и се занимава с изрисуване с къна – изкуство, в което вплита целия си талант и въображение. В необичайни за подобни стремежи времена – когато Индия като нация търси себе си между традициите и модерното – Лакшми желае сама да определи посоката на живота си – да се издържа, да си построи собствена къща, да намери по-добра реализация. Всичко това бива възпрепятствано от бившия ѝ съпруг, който ѝ довежда Радха – сестрата, за чието съществуване тя не е подозирала. Това поставя началото на изцяло нов път, на нови премеждия и изпитания, на събития, които променят живота и на двете сестри до неузнаваемост.

Алка Джоши успява да предаде атмосферата на Индия по неповторим начин – запазвайки цветовете, уханията, традициите, но без да спестява от жестокостта и несправедливостта, които тя предлага на индийците в средата на миналия век. Умението ѝ да разказва истории е покоряващо – като една съвременна Шехерезада, Джоши оплита читателя в мрежите на романа си и го омайва с кротката сила на чуждоземната красота, поезията, смелостта, вълнението за съдбата на пълнокръвните си герои.

Точно тази сила завладя света, малко след излизането на романа „Изрисувано с къна“, който е първата част от трилогия. Втората – The Secret Keeper of Jaipur – излезе тази година в САЩ и вече се превежда на български език.
 
За авторката

Родена в Джодхпур, Раджастан, Индия, Алка Джоши живее в САЩ от деветгодишна възраст. Има бакалавърска степен от университета „Станфорд“ и магистърска степен от Калифорнийския колеж по изкуствата. Преди да се захване с творческо писане, Алка движи собствена агенция за маркетинг и реклама в продължение на 30 години.

Дебютният ѝ роман „Изрисувано с къна“ се превърна в бестселър на „Ню Йорк Таймс“, „Ел Ей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“, беше дискутиран в читателския клуб на Рийз Уидърспун и попадна в класациите на „Гудрийдс“ за най-добрите книги на 2020 г. В процес на разработване е сериал по книгата с участието на Фрида Пинто. Втора част от трилогията – The Secret Keeper of Jaipur - излезе на 22 юни 2021 г. в САЩ и в момента се превежда на български.

В инстаграм профила си @thealkajoshi и ютюб канала си, Алка интервюира вдъхновяващи писателки, редакторки и режисьорки. Живяла е във Франция и Италия, а в момента със съпруга ѝ са се устроили на крайбрежието в Северна Калифорния.