page contents Книжен ъгъл: „Корона от корал и перли“ - красива и динамична история за силата на сестринската обич и за любовта
Предоставено от Blogger.

„Корона от корал и перли“ - красива и динамична история за силата на сестринската обич и за любовта

2.11.21

Мара Ръдърфорд създава пълнокръвен, оригинален свят в наситени багри, управляван от своя собствена митология и правила


С настъпването на все по-кратките дни и надвисналата зима спомените за море и топли следобеди стават все по-изкушаващи. Тъкмо навреме от издателство „Емас“ представят „Корона от корал и перли“ (превод Емилия Ничева-Карастойчева) – пленяващия дебют на Мара Ръдърфорд, който идеално да послужи за бягство от ноемврийската реалност и като билет за Вариния, дом на близначките Нор и Зейди и на техния горд морски народ. Роман, изтъкан от легенди, тайни, вярност и една сестринска връзка, по-силна от океанския прибой.
От незапомнени времена варинианците живеят в своите колиби над водата и се гмуркат за скъпоценни розови перли, единственото средство за търговия със сушата. Вековно споразумение със съседното кралство Илара се разпорежда със съдбите им и най-вече с живота на младите жени – включително на сестрите Нор и Зейди. Но балансът на силите скоро ще се промени... Ръдърфорд е написала красива и динамична история за силата на сестринската обич, за любовта и за битките, за които не сме готови, но сме длъжни да започнем. И всичко това на фона на пълнокръвен, оригинален свят в наситени багри, управляван от своя собствена митология и правила.  

Поколения наред принцовете на Илара се женят за най-красивите девойки, избирани от старейшините на Вариния. Всяко момиче мечтае да бъде следващата кралица, но цената на величието е отвъд представите им...
Нор и Зейди никога не са стъпвали на суша. В дома им сред океанския народ на Вариния красотата е на особена почит. Варинианците се изхранват, гмуркайки се за розови перли, намиращи се в непосредствена близост до смъртоносни кървави корали. Иларското владичество им налага да живеят бедно и търгува продукти от първа необходимост срещу вълшебните розови перли, за които се вярва, че притежават лечебни свойства.
Години наред Нор мечтае да заживее на сушата и да бъде част от света отвъд водата, но инцидент в детството оставя грозен белег през лицето ѝ и предрешава съдбата ѝ – тя няма шанс да бъде кралица и ще остане завинаги във Вариния. И когато идва времето старейшините да обявят коя е избраната, за всички е ясно, че това ще бъде сестра ѝ Зейди. Но съдбата им е подготвила изненада.
Мистериозно Зейди е ранена, а старейшините решават да изпратят Нор на нейно място да се омъжи за принц, който се оказва по-студен и непристъпен и от мрачния си планински дворец. Бързо става ясно, че дворцовият живот е изтъкан не от блясък, а от опасности, и момичето започва да разнищва тайните на Илара – докато не открива заговор срещу народа си. Нор ще трябва да се бори за своя дом, а това може да ѝ коства всичко...

Мара Ръдърфорд
започва писателската си кариера, работейки като журналистка, само че си дава сметка, че предпочита фантазията пред реалността. Израснала е в Калифорния, а след това е живяла къде ли не по света заедно със съпруга си дипломат. Ако не пише или не тича по петите на двамата си сина, вероятно ще я откриете да изпитва границите на зоната си на комфорт в традиционна руска баня или пък на археологически обект на инките.