page contents Книжен ъгъл: Писмо от „Хермес“: Интригуващи заглавия и празнични събития през 2022 г.
Предоставено от Blogger.

Писмо от „Хермес“: Интригуващи заглавия и празнични събития през 2022 г.

26.12.21

Издателството създава Библиотека „Седемте хълма“. Топ 30 за 2021 г.


По повод своята 30-годишнина през декември 2021 г. Издателска къща „Хермес“ постави началото на мащабна кампания, която ще продължи и през следващата година. Кулминацията на тържествата ще се състои в Историческия музей в Пловдив на 11 май, когато Православната църква почита светите братя Кирил и Методий. Освен с редица събития, свързани с юбилея, издателството ще продължи да радва читателите с интригуващи заглавия от обичани български и чужди автори.

Ценителите на съвременната българска литература ще оценят по достойнство прекрасните произведения на Иван Станков и Красимир Димовски, както и новото издание на „Царица Елеонора Българска“ от Неда Антонова. През годината ще бъдат публикувани още и ново издание на „Девети“ от Анчо Калоянов, продължение на „Рекет“ от Евгений Тодоров и романът „Ловецът на пеперуди“ от писателя и издател Костадин Костадинов, както и трета книга от поредицата „Сбогом, дневнико!“ от Ненко Генов.

През пролетта ще бъде поставено и началото на Библиотека „Седемте хълма“, посветена на богатата история и култура на град Пловдив. Първото заглавие в серията – „Родолюбецът“ от Димитър Мантов, представлява романизирана биография на първия български книгоиздател – Христо Г. Данов. Ето какво сподели основателят на издателството – Стойо Вартоломеев, по повод този проект: Посягаме към книги, които са били издавани преди години, и се опитваме да възстановим историческата памет за Пловдив чрез художественото слово. Едно е да четеш в учебника по история какво пише за града, друго е познанието да минава през художествения факт.

Годината започва с романтичното четиво „Бунгалото“ от Сара Джио. Историята ще ви отведе на екзотичен остров, където пламва една силна, но забранена любов, която ще остане неподвластна на времето.  Предстои и нова книга от авторката на „Червеният тефтер“ – София Лундберг. „И дъбът още е там“ е завладяваща история за копнежите, вината, приятелството и преоткриването на себе си след разрушителна връзка.

В края на януари ще излезе и световният бестселър „Наблюдавам те“ от Тереза Дрискол. Този вълнуващ трилър е преведен на 20 езика и от него са продадени над милион екземпляра.

По-късно през годината на българския пазар ще се появят новите романи на Джеймс Патерсън, Александра Маринина, Джейн Харпър, Лев Пучков, Джейн Ан Кренц, Джени Хейл, Джоджо Мойс, Нора Робъртс, Фиона Валпи, Хавиер Сиера, Катрине Енгберг.

През 2022 г. подготвяме и чудесна изненада за множеството почитатели на португалския писател Жозе душ Сантуш: следващо заглавие от поредицата с Томаш Нороня – „Безсмъртни“. А верните фенове на Лусинда Райли ще бъдат запленени от драматична история за три поколения жени, свързани от страсти, разочарования и непростими грехове в новия ѝ роман „Дървото на ангелите“.

Особено интригуващо предстоящо заглавие е „Клуб Петък вечер“, съвместен проект на три писателки – Алисън Ричман, София Лундберг и М. Дж. Роуз. Сюжетът ни пренася в началото на XX век в Стокхолм и проследява съдбите на пет жени на изкуството, които се противопоставят на артистичните и обществените норми въпреки всеобщата враждебност и неразбиране. Групата, водена от шведската художничка Хилма аф Клинт, се събира всяка седмица, за да обсъжда творческите си идеи. Клинт е иноватор и сред първите представители на абстракционизма, но дълги години творчеството ѝ остава пренебрегвано. Работата ѝ получава заслужено признание едва през 80-те години на ХХ в., а изложбата с нейни картини в „Гугенхайм“ предизвиква истински фурор и е най-посещаваната в историята на музея.

Вдъхновена от изложбата, Алисън Ричман решава да разкаже историята на Хилма аф Клинт и останалите дами. Към идеята се присъединяват другите две бестселърови писателки, а преводач на българското издание е Камелия Кучер.

Друго очаквано с нетърпение от читателите заглавие е „Уил“ – автобиографията на световноизвестния музикант и актьор Уил Смит. Три години Марк Менсън, автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“, помага на носителя на няколко награди „Грами“ да напише книгата, за която Опра Уинфри казва: Това е най-добрата автобиография, която съм чела някога.Актуални заглавия за личностно развитие, бизнес и здравословен начин на живот ще дообогатят разнообразния профил с нехудожествена литература на ИК „Хермес“. Ще излязат новите заглавия на Щефани Щал, Ейми Морин, Деймиън Букай, Джош Акс, както и втора книга от авторката на световния хит „Момиче, измий си лицето“ – Рейчъл Холис. В „Момиче, спри да се оправдаваш“ тя пламенно настоява жените да спрат да си търсят оправдания да не се борят за мечтите си и ги приканва още днес да предприемат първите крачки към постигането на личните си цели.

За 30-годишния юбилей на издателството екипът на „Хермес“ подготвя още интересни събития и изненади за читателите.

ТОП 30 на ИК „Хермес“ за 2021 година

През 2021 г., когато Издателска къща „Хермес“ отбелязва своята 30-годишнина, със знака на издателството отново излязоха редица успешни заглавия от български и чужди автори. Представяме ви ТОП 30 на най-популярните от тях.

За четвърта поредна година начело на класацията е „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън – американски консултант по личностно развитие, предприемач и блогър. Тиражът на книгата вече достигна внушителната за нашия пазар цифра от 55 000 екземпляра. В челната десетка попада и новата му книга – „Тънкото изкуство на съблазняването“.

В класацията на издателство „Хермес“ отново намират място книгите на Джоджо Мойс, Джени Хейл, Антъни Уилям, Сандра Браун, Даниъл Силва, Виктор Франкъл. „Атомни навици“ от Джеймс Клиър също се очертава като новия фаворит на почитателите на мотивационната литература. В детския сектор най-търсени са любимата на поколения деца книга „Моите приятели животните“, както и красиво илюстрованият сборник „Зимни приказки“ и книжките със завладяващите послания от поредицата „Винаги ще те обичам“.

Сред заглавията от български автори се открояват книгите от Георги Божинов, Ивинела Самуилова, Светла Балтова, както и кулинарното издание „Тефтерът на баба“ от Илиан Илиев и Светлана Илиева.

Ето и пълния списък с ТОП 30 на Издателска къща „Хермес“ за 2021 година

1. „Тънкото изкуство да не ти пука“, Марк Менсън
2. „Моите приятели животните“, Валерия Зубкова
3. „Тефтерът на баба“, Илиан Илиев и Светлана Илиева
4. „Атомни навици“, Джеймс Клиър
5. „Нощна музика“, Джоджо Мойс
6. „Наръчник по основи на рисуването“, Барингтън Барбър
7. „Тънкото изкуство на съблазняването“, Марк Менсън
8. „Човекът в търсене на смисъл“ (лукс.), Виктор Франкъл
9. „Бабо, разкажи ми спомен“, Ивинела Самуилова
10. „Наръчник по практическо чудослучване“, Ивинела Самуилова и Алексей Бъчев
11. „Лечителят медиум: Прочистване за здраве“, Антъни Уилям
12. „У дома за Коледа“, Джени Хейл
13. „Аз преди теб“, Джоджо Мойс
14. „Игра на котка и мишка“, Сандра Браун
15. „Зимни приказки“, Дон Кейси
16. „Винаги ще те обичам“, Марк Сперинг и Алисън Браун
17. „След теб“, Джоджо Мойс
18. „Орденът“, Даниъл Силва
19. „И замириса на бабини гозби и спомени“, Ивинела Самуилова и Илиана Николова
20. „Лечителят медиум“, Антъни Уилям
21. „Все още аз“, Джоджо Мойс
22. „Петър Дънов: За силата на мисълта“, Светла Балтова
23. „Винаги ще съм до теб“, Смрити Прасадам-Холс и Алисън Браун
24. „Правиш ме щастлив“, Смрити Прасадам-Холс и Алисън Браун
25. „Вдън гората Дикчам“, Георги Божинов
26. „Мъдростта на душите“, Институт „Майкъл Нютън“
27. „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“, Елена Фавили и Франческа Кавало
28. „Малкият принц“ (лукс.), Антоан дьо Сент Екзюпери
29. „Всичко е прецакано. Книга за надеждата“, Марк Менсън
30. „Приказки за безстрашни момичета“, Анита Ганери и Хуа Лей