page contents Книжен ъгъл: 77 години след освобождението на Аушвиц ново издание на „Списъкът на Шиндлер“ припомня за трагедията
Предоставено от Blogger.

77 години след освобождението на Аушвиц ново издание на „Списъкът на Шиндлер“ припомня за трагедията

27.1.22

Книгата на Томас Кинийли разтърсва читателите по цял свят


На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста. Точно 77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау издателство „Кръг“ представя на пазара ново издание на един от най-значимите романи по темата – „Списъкът на Шиндлер“ от австралийския писател Томас Кинийли. Основана на действителни събития, още с появата си през 1982-ра тази трогателна история печели престижната награда „Букър“, а десетилетие по-късно става и основа за създаването на едноименния филм на Стивън Спилбърг. Преводът е на Росица Терзиева, а красивата корица с легендарен кадър от филма е дело на дизайнерката Наталия Чайкина.

Когато немската армия нахлува в Полша през 1939 година, заедно с нея в страната пристигат и голям брой германски търговци и инвеститори, които преследват лесната плячка – сключват изгодни сделки за новозаграбено имущество и експлоатират евтиния еврейски труд. Един от тях е Оскар Шиндлер, който се сдобива с фабрика за посуда в Краков. Шиндлер харесва разгулния живот и с удоволствие пилее богатството си сред жени и скъп алкохол, докато жестокостта на войната около него става все по-осезаема.

Също толкова отдаден хедонист е и комендантът на еврейското гето Краков-Плашов Амон Гьот, но докато Оскар наблюдава ужасите, които се случват, със свито сърце, то Гьот е самият ужас – покварен до крайност, изгубил всякакво усещане за морал, убиец, който с наслада отнема живот. С напредването на военните действия положението на евреите в Плашов се влошава все повече, за да се стигне до нареждането на Гьот да бъдат натъпкани в тесни вагони за добитък и изпратени към Аушвиц.

Съдбата преплита пътя на двамата мъже, за да се окаже, че без да осъзнава, Гьот ще се превърне в инструмент за каузата, която все по-ясно се очертава в съзнанието на Шиндлер – да спаси колкото може повече евреи. Така, благодарение на състрадателността си и с риск за себе си, Оскар се превръща в ангел-хранител и откупува живота на 1300 евреи. Неговата фабрика се превръща в малък оазис на живота насред касапницата на Холокоста. Затова и първоначалният замисъл за заглавието е „Шиндлеровият ковчег“ по аналогия на Ноевия.

Томас Кинийли научава историята на Шиндлер лично от Полдек Пфеферберг – един от спасените евреи, разказал подробно случилото се по време на войната. Той е и човекът, убедил Стивън Спилбърг да заснеме филма по книгата (1993), който впоследствие печели седем награди „Оскар“.

Томас Кинийли (1935) е австралийски писател, драматург и сценарист. Учи за католически свещеник, но напуска преди да бъде ръкоположен. Автор е на редица бестселъри в жанра на документалистиката, историческия и съвременния роман. Бил е член на съвета на Австралийското дружество на писателите, президент на Националния съвет на книгата на Австралия, както и гостуващ професор в Университета на Калифорния в Ървайн и в Нюйоркския университет. „Списъкът на Шиндлер“ (1982) е най-популярната му книга, за която печели и награда „Букър“, освен нея още три негови произведения са с номинации за престижното отличие.