page contents Книжен ъгъл: Борис Акунин като разказвач на „Приказки на народите“
Предоставено от Blogger.

Борис Акунин като разказвач на „Приказки на народите“

4.1.22

„Историите в тази книга са донякъде познати, а персонажите и техните мотиви със сигурност са такива. Дракони, джинове, феи, Баба Яга. Всички приказни герои, за които може да се сетите. Но аз ги представям от своята гледна точка.”
Борис Акунин


Приказките са неразделна част от детството, а хубавите приказки се помнят цял живот. Съчиняването на авторски приказки обаче съвсем не е толкова лесно. Но когато Борис Акунин се захване с подобно нещо, резултатът със сигурност е повече от впечатляващ. „Приказки на народите“ (Еднорог, превод Денис Коробко) е поредно доказателство за разностранния талант на прочутия писател. Той се преобразява в разказвач от класа и ни представя свои приказки, които напомнят на класическите образци и са същевременно съвсем различни. Те ще се харесат на пораснали деца с чувство за хумор, които не са забравили детството, напълно в духа на автора ще ни припомнят стари, любими истории.

В колекцията са включени приказки на различни народи. Те са общо девет, като Акунин уточнява, че девет е магическото число на силата. Той представя някои традиционни сюжети и познати герои, но в съвсем нова и неочаквана светлина. Например историята за Синята брада е тотално преобърната, срещаме злодеи като Кашчей Безсмъртни и Баба Яга, големи страшни дракони и малки, храбри рицари.

Запазвайки класическата структура на една приказка, като същевременно се придържа към националния колорит, стил и начин на разказване, авторът ни поднася коя от коя по-омагьосващи истории. И всяка е заредена с изненади и разчупва познатите клишета. Приказите преливат една в друга, точно както приказките на Шехерезада, и така удоволствието от четенето им е още по-голямо.

С тази книга Борис Акунин създава своя собствена приказна страна, различна от всички останали. Той запазва детските възприятия за света, съчетавайки ги с уменията си на увлекателен разказвач и мъдрите си разсъждения. Всяка история е изпълнена с препратки към съвременността и намеци, които няма как да не доловите. Авторът не забравя и вечния въпрос, който често повдига в творбите си: как трябва да постъпи един мъдър владетел, за да направи своите поданици щастливи.

С „Приказки на народите“ Акунин ни връща в отдавна отминали времена, но признава, че се е вдъхновил за своите приказки от днешните проблеми и отношения на хората. „Реших да разказвам приказки може би защото живеем в едни донякъде нереални времена. Сякаш някакъв зъл магьосник е омагьосал бедното човечество, наложил е поквара в главите и сърцата на хората. Затова се надявам моята книга да има обратен ефект“, споделя той.

Приказките, събрани в тази книга, са и смешни, и страшни, и весели, и мъдри. Тя е като старинен магьоснически скрин, където във всяко чекмедже се крие невероятна история, в която реалностите на дадена страна са преплетени с авторската фантазия и така се разкрива невероятно пъстра картина от нашето детство. Тази омагьосваща колекция е чудесен подарък за читатели на всяка възраст. У нас тя излиза с великолепни авторски илюстрации на Христо Хаджитанев.

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. Работил като заместник главен редактор на списание "Иностранная литература”, главен редактор на двайсеттомната "Антология на японската литература”, председател на мегапроекта "Пушкинска библиотека”, през 1998 година Акунин започва своя литературен проект под общия надслов “Приключенията на Ераст Фандорин”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман.

За кратко време поредицата, от която са продадени над осем милиона книги, прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност. Негови произведения се екранизират (”Азазел”, "Статски съветник”, "Турски гамбит”). Неговите блестящи исторически мистериии от поредиците "Приключенията на Ераст Фандорин”, "Приключенията на сестра Пелагия” и "Приключенията на магистъра” възвръщат доброто име на популярната литература. През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата "Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.