page contents Книжен ъгъл: Откъс: Как да преобразите ума, сърцето и духа си
Предоставено от Blogger.

Откъс: Как да преобразите ума, сърцето и духа си

11.1.22

Всеки задържа негативни емоции в себе си и ги потиска, дори несъзнателно. А трябва да си даваме възможност да ги осмислим и да се освободим от тях. В противен случай те не изчезват - натрупват се и влияят негативно върху настроението, светогледа и дори физическото ни здраве.


• Нямате енергия и само мисълта за новата работна седмица ви стресира;
• Изтощени сте от поредната драма в офиса;
• Още сте ядосани и наранени след спор с близък човек;
• Чувствате се самотни и отхвърлени;
• Обвинявате се, че сте неуверени и нерешителни;
• Постоянно сте под напрежение;
• Имате проблеми със съня и тревожността...

Значи спешно ви е нужно емоционално пречистване!

Шериана Бойл предлага в „Емоционален детокс. 135 начина да преобразите ума, сърцето и духа си“ (Ера, превод Гриша Атанасов) проста система, с помощта на която ще сложите объркващите си усещания в ред и с лекота ще се справяте с всичко, което животът ви поднася.
Книгата обхваща 135 различни ситуации и състояния на духа – от разочарование и безпомощност до носталгия и разбито сърце. За всеки конкретен случай са описани 7 стъпки, които да изпълните със собственото си темпо.
Емоционалният детокс отнема само няколко минути, но ще усетите как редовното му практикуване ще преобрази изцяло нагласата ви и ще ви направи по-спокойни и щастливи.
Тази жизненоважна и могъща книга събира всичко, което ви е нужно, за да се презаредите веднага щом усетите, че балансът ви е нарушен. С нейна помощ ще живеете уверени, че можете да се справите с всякакви предизвикателства по пътя си!

Шериана Бойл е професор по психология, с богат практически опит в областта. Тя е автор на девет книги, които се радват на голям успех и радушен прием от публиката. Следва откъс.

Точно както физическата детоксикация (при гладуване на сок или изключване на кофеина и въглехидратите например) може да отнеме токсините в органите ви, физиологичния дисбаланс или възпалението, емоционалната детоксикация прави същото за чувствата и ума ви. Ако ви се струва странно, напълно ви разбирам. Повечето от нас са свикнали да мислят за детоксикацията като за метод за отмиване на химикалите и нечистотиите, които може да сме абсорбирали, погълнали или вдишали. Емоционалната детоксикация е нещо подобно, но не отмивате тези токсини, а освобождавате реакции, които ви пречат да преработите емоциите си. Не да изчиствате емоциите сами по себе си, а по-скоро токсичните начини, по които сте свикнали да ги потискате и изтласквате. Защото реакциите ви пречат на емоциите да правят онова, за което са се развили: да ви помагат да се лекувате, да учите, да се свързвате със своята радостна най-добра същност и да израствате духовно!
Създадох метода ИЗЧИСТВАНЕ за преработка, усвояване и освобождаване на негативните емоции, докато преминавах през труден период в семейния си живот. Той проработи толкова добре за мен, че започнах да споделям как ИЗЧИСТВАМ с други хора чрез книгите и семинарите ми, в подкасти и в частна практика, и методът се наложи! Изчистването се основава на убеждението ми, че всички емоции са добри, стига да ги преработваме. С други думи, когато се ИЗЧИСТВАТЕ, няма да се отървете от емоциите си, няма да кажа да ги „пуснете“, но ще се научите да осъзнавате как реагирате.
Не забравяйте, че не самите емоции, а нашите реакции водят до напрежение, конфликти, тревоги, безпокойство и болка.
Много от реакциите ни се коренят в миналото – съзнателни и несъзнателни спомени за емоции, които не са били преработени. Преди да започнете да сортирате спомените си, чудейки се коя емоция към кое събитие принадлежи, знайте, че вашите модели на реагиране не са свързани само с това, което може да ви се е случило или не, а с това, на което сте били изложени, на което сте били свидетели или което сте почувствали. С други думи, като емоционални същества ние не изпитваме само собствените си чувства, а имаме способността да усещаме непреработени емоции и у другите. Говоря за неща като гняв, тревога или страх. Напрежението, което усещате около определен човек, може да е застояла емоция, която трябва да преработите, или нещо, което възниква у другия. Лепенето на етикети и обвиненията не водят до нищо полезно, за разлика от изчистването. Без него емоциите – подобно на физическо заболяване или дори нездравословен хранителен режим – могат да ви направят отпаднали, уморени, изтощени, немотивирани и пренапрегнати.