page contents Книжен ъгъл: „Мозъкът – твоята суперсила“ от проф. Джеймс Гудуин – можем ли да контролираме стареенето на нашия мозък?
Предоставено от Blogger.

„Мозъкът – твоята суперсила“ от проф. Джеймс Гудуин – можем ли да контролираме стареенето на нашия мозък?

22.2.22

Член основателят на Глобалния съвет за мозъчно здраве създава наръчник как да запазим ума и тялото си здрави


Човешкият мозък е едно от най-впечатляващите и сложни структури, която познаваме. И макар темпът на напредък в неврологията и психологията  да е невероятен, резултатите от тези нови революционни проучвания сякаш остават разпокъсани. 

Забележителната книга „Мозъкът – твоята суперсила“ (Сиела, превод Мартина Ватева) от проф. Джеймс Гудуин обобщава някои от последните актуални проучвания за мозъчно здраве и здравословен начин на живот и достига до наистина ценни съвети за това как бихме могли да стимулираме своя мозък, да го предпазим от стареенето и да се възползваме от неговите „суперсили“. 

Вдъхновен от работата си с Глобалния съвет за мозъчно здраве, ученият  си поставя за цел да разграничи важното от неважното, митовете от фактите, това, което знаем, от това, което предстои да бъде открито. 

Уповавайки се на някои от последните научни проучвания, той достига до извода, че до го¬ляма степен ние можем да контролираме стареенето на мозъка си, а заедно с това и неговото здраве, като направим промяна в приложението на някои фактори в нашия живот.
Тази книга ще ви разкрие:

  • как да увеличите продуктивността на мозъка си, как да го подхранвате и да поддържате здравето му;
  • как да запази той своята острота и как да побеждавате признаците на упадък, появяващи се с течение на годините;
  • как да изградите  стратегии за запазване на жизнеността си;
  • как да запазите контрола над собственото си мозъчно здраве.

Според Гудуин рисковете от влошаване на здравето, включително появата на деменция, могат да бъдат значително редуцирани. 

Разглеждайки влиянието на фактори като количество сън, нива на стрес в ежедневието, секс, взаимовръзката между нашето тяло и ума, „Мозъкът – твоята суперсила“ от проф. Джеймс Гудуин успява да изгради цветна и пъстра карта на нашия мозък и на скритите пътеки, които разкриват повече от възможностите му.