page contents Книжен ъгъл: „Тайните на Кремъл“ разплита историята на Русия от Распутин до Путин
Предоставено от Blogger.

„Тайните на Кремъл“ разплита историята на Русия от Распутин до Путин

28.4.22

 

Френският журналист Бернар Льоконт дава отговор на въпроса защо се появи Владимир Путин

„Владимир Путин е лъжец, на когото не трябва да се вярва, но чиито думи трябва да бъдат слушани“, казва френският журналист и специалист по руските въпроси Бернар Льоконт. През цялата си история Русия е била част от великите сили, фактор с влияние върху целия свят. Но днес повече от всякога политически анализатори и историци се опитват да стигнат до първопричината за руския империализъм – вроден или придобит, приемлив или достоен за презрение? Отговори на тези загадки търси и Бернар Льоконт в своя труд „Тайните на Кремъл. От Распутин до Путин“. Книгата излиза на 28 април с логото на изд. „Кръг“. Майсторският превод от френски е на Гриша Атанасов, а впечатляващата корица е на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Изследването на Льоконт се фокусира върху режима, установен след ноември 1917 г. в Русия и превърнал дори името на страната в акроним, със значението на политически терор и множество разбити надежди. В основата на тази система, която разтърсва света, е Кремъл – московската крепост и център на властта (където се помещава и настоящият президент Путин), която все още не е разкрила всичките си тайни.

Смъртта на Распутин и екзекуцията на Романови, Голямата чистка на Сталин, Катинското клане, аферата „Феъруел“ и пучът срещу Горбачов – всичко това намира място в „Тайните на Кремъл“. Макар на пръв поглед тези епизоди от историята да са познати, талантливо и с приятен стил Льоконт поставя фрагментите в контекст, като създава плътна картина на нравствения климат и залозите на великите лидери и хората в сянка.

Задълбоченият труд обръща внимание на Ленин – болшевишкия лидер, призовал своите привърженици „да се направи така, че на стотици километри наоколо народът да вижда, да трепери, да знае и да крещи: мачкат и ще смажат кръвопийците кулаци“. На неговия наследник и експерт в ужасяващите манипулации Сталин, са отделени няколко глави, които изследват ролята му в убийството на Троцки, германо-съветския пакт Молотов – Рибентроп, и Катинското клане. Обърнато е внимание и на гостуването на Шарл дьо Гол в Москва за сключването на съюз за военна помощ, както и на смъртта на тиранина в дачата му в Кунцево през 1953 г.  

„Тайните на Кремъл“ обаче не се ограничава само до скандалите и кошмарите от живота на съветските диктатори. Льоконт обръща внимание и на други моменти от историята като аферата „Кравченко“ – на името на украинския инженер, който ентусиазирано се присъединява към Комунистическата партия през 30-те години на XX в., но търси политическо убежище на Запад през 1944-та. Пред западния свят той разкрива за чистките, екзекуциите, лагерите и лъжите в държавата, с което подкопава легитимността на съветския режим. По същия начин десталинизацията на Хрушчов, съчетана с репресиите в Унгария и Чехословакия, попарва надеждите за „социализъм с човешко лице“.   

В книгата си френският журналист обръща внимание и на ролята на Горбачов и Елцин в историята на Русия, преди да стигне до най-новата страница от развитието ѝ – появата и формирането на настоящия руски президент Владимир Путин. Льоконт проследява развитието му от раждането му в Ленинград (днес Санкт Петербург), през кариерата му в КГБ и издигането му по стълбата на успеха в Съветския съюз, до падането на Берлинската стена, което го изненадва, докато е в Дрезден. Днес Путин е въоръжен с власт, от която няма никакво намерение да се откаже, а в ръцете си държи няколко възможни сценария за съдбата на целия свят такъв, какъвто го познаваме.
 
Бернар Льоконт (1949) е роден в Тунис, а по-късно учи в Париж. Възпитаник е на Националния институт за ориенталски езици и цивилизации, където изучава руски и полски, както и на Парижкия институт за политически изследвания. Има дългогодишен стаж като журналист, отразявал е всички ключови за края на Студената война събития.
Публикувал е множество книги за комунизма, СССР, Източна Европа, Ватикана и историята на Църквата.