page contents Книжен ъгъл: „Да обичаш Наполеон“ – роман за власт и изкушения
Предоставено от Blogger.

„Да обичаш Наполеон“ – роман за власт и изкушения

5.4.22

Маргарет Роденбърг разкрива непознатото лице на френския император

„В момента, в който научих, че младият Наполеон Бонапарт се е опитал да напише книга за любов и предателство, се заклех да я довърша вместо него.“ Така американската писателка Маргарет Роденбърг започва приключение, чийто резултат е забележителният роман „Да обичаш Наполеон“ (Кръг, превод Мариана Христова). Сюжетът, изграден върху задълбочени исторически факти, разкрива непозната перспектива към един от най-значимите и противоречиви владетели в историята на Европа. 

Власт, интриги, изкушения и предателства съпътстват френския император из страниците на този пленяващ роман. Покорил Стария континент, превърнал се в страшилището на Европа, в последните години от живота си Наполеон е заточен на малкия, окупиран от англичаните остров Света Елена. Придружен от малък антураж, на когото не може да има доверие, застаряващият Бонапарт посвещава времето си на кроежи за бягство, копнеж по отнетия си син, довършването на започнатия в младостта си роман и компанията на своята последна любовница, Албин.

В „Да обичаш Наполеон“ Роденбърг блестящо преплита съдбата на великия владетел в последните години от изгнанието му, с ретроспективно изградения образ на младия Наполеон, запътил се да завладее света и междувременно срещнал първите трепети и разочарования на любовта. Сюжетната нишка е изкусно изтъкана върху личната история на една своенравна и невярна жена – Албин дьо Монтолон – противоречива личност със съмнителен морал, но и борбена жена, изпитала ужасите на Революцията.

Повечето персонажи в романа са основани върху действителни исторически личности и това прави тяхното присъствие изключително плътно и автентично.

„Читателите ще преживеят част от историята на едно отдалечено място с герои и събития, за които едва ли са чували. Надявам се, че до самия край ще бъдат изпълнени с най-човешките емоции: състрадание, както към най-малките, така и към най-силните сред нас“, споделя авторката.

Страстта на Маргарет Роденберг към френската история се заражда по време на престоя на семейството й във Франция през юношеските й години. Страстна пътешественичка, посетила над шейсет страни по света, тя е пропътувала повече от 30 000 мили, за да проведе „наполеоновите“ си изследвания, включително до остров Света Елена в отдалечения Южен Атлантик, където се развива по-голямата част от действието на „Да обичаш Наполеон“. Роденбърг е и директор на Наполеоновото историческо дружество, организация с нестопанска цел, която популяризира познанията за епохата на Наполеон.