page contents Книжен ъгъл: „Омагьосаната гора“ - преоткриваме приказките на Фани Пейчева
Предоставено от Blogger.

„Омагьосаната гора“ - преоткриваме приказките на Фани Пейчева

30.5.22

Десет от най-хубавите приказки в българската литература са събрани в книгата „Омагьосаната гора“. Родени в сърцето и ума на Фани Пейчева – изключителна писателка, която днес помнят малцина, те излизат в ново издание с прекрасните илюстрации на София Попйорданова и логото на „Лист“.

В средата на миналия век Фани Пейчева (1938 – 1985) написва пълните с чудеса и вълшебства книги „Козелът със златните рога“ и „Принцът и девица-звездица“. Днес подбрани от тях истории пленяват децата и родителите им в новото издание. 

„Приказките са много красиви, с хубав, омаен български език. Героите носят имена като Воден, Огнен, Ласка, Велян, Веземир. Митичните същества не са познатите от нашите легенди, но биха могли да бъдат. Искаме тези приказки да продължават да се четат, защото така опазваме хубавия, плътен, богат български език от обедняване и обезличаване.“, коментира главният редактор на издателство „Лист“ Гергана Димитрова.

Сред включените в настоящото издание са „Първородният принц и млечните братя“, „Принц Радол и девица Звездица“, „Калин и конят със златната грива“, „Китен и чудният лък“, „Баяна и блатният дух“, „Мечокът с блестящата огърлица“ и „Рижата котка“. Всички истории са авторски и пренасят читателите в болярските времена, карат ги да бродят из незнайни гори и да преодоляват невъзможни препятствия.

Дали в някой от героите Фани Пейчева не е закодирала черти от собствения си характер? С днешна дата е трудно да се отговори на този въпрос, защото информацията за нея е твърде оскъдна. Знае се, че в недългия си живот е работила в „София прес”, че е превеждала от сърбохърватски език, че няколко години от живота си е била учителка и библиотекарка. И толкова. Успява да публикува първата си книга през 1980 г., когато е на 42 години, а през 1985-а умира, недочакала излизането на „Принцът и девица-звездица” през 1986.

Издателите от „Лист” са сигурни, че със сборника „Омагьосаната гора” магията на словото на Фани Пейчева ще бъде преоткрита и писателката най-сетне ще заеме в сърцата на читателите мястото, което ѝ се полага. Корицата и илюстрациите са дело на София Попйорданова.