page contents Книжен ъгъл: Пабло Пикасо и Дора Маар – съперници и съюзници в любовта и в изкуството
Предоставено от Blogger.

Пабло Пикасо и Дора Маар – съперници и съюзници в любовта и в изкуството

14.2.23


С наближаването на 14 февруари магазините по света и у нас се изпълват със сърца, а книжарниците – с книги за любовта, онази, щастливата и окриляващата, която кара „пеперуди да пърхат в стомаха“.

 
На фона на толкова много любов излиза и книгата на Бетина Щоркс „Дора и Пикасо и двете лица на любовта“ (Емас, превод  Величка Стефанова), но не за да допълни любовната картина в книжарниците, а за да продължи колекцията исторически романи „Вечните двойки“ с още една вълнуваща история, историята на двойката творци Пабло Пикасо и Дора Маар. Една всепоглъщаща страст, накарала младата жена да каже: „След Пикасо – само Господ!“. Колекцията „Вечните двойки“, сравнително нова в програмата на издателство „Емас“, е замислена да представи пред читателската публика големи творци и личности в техния личен свят, с техните страсти и неволи. Написани изключително увлекателно и на базата на пространни и задълбочени проучвания на фактите, романите от поредицата представят героите си в тяхната човешка пълнота. Книгата „Дора и Пикасо“ е трета в колекцията след  „Гала и Дали“ и „Уолис и Едуард“.
                                                          
Париж, 1935 г. В „Дьо Маго“, заведение на парижката бохема, се е събрала компания от мъже, които ще останат в историята. Сред тях е и Пикасо, всепризнатият гений.
На маса недалеч от тяхната сяда красива млада жена в черна рокля и с екстравагантна шапка с пера. Мнозина разпознават нашумялата фотографка Дора Маар. Очите ѝ претърсват заведението и се спират върху художника. Тя слага лявата си ръка на масата, разперва пръсти и с дясната взема нож. В главата ѝ зазвучава тангото от пристанищните кръчми на Буенос Айрес и ножът заиграва в неговия ритъм между пръстите ѝ. Научила е играта от моряците във втората си родина. Без да сваля поглед от Пикасо, жената забива ножа в дървото на масата все по-дълбоко и все по-бързо, а когато не улучи празното пространство, по избродираните рози на ръкавицата ѝ избиват капки кръв. Всички са притаили дъх.
Омагьосан, Пикасо пристъпва към жената и моли за ръкавицата. Получава я с думите: „Вземете моята ръка. Аз ви се предавам.“ След ден на къс хартийка идва отговорът: „Увийте около глезените си сърцето на Вашия най-предан поклонник.“ Започнала е една от най-бурните и страстни любови в културната история на XX век – Теодора Анриет Маркович и Пабло Пикасо, „Дора и Минотавъра“.
Тогава Теодора Анриет Маркович е само на 28 години, но вече е призната фотографка в средите на сюрреалистите под псевдонима Дора Маар. Известна е и с неподражаемия си характер, съчетал екстравагантността на френската майка, упоритостта на балканския баща и страстта на страната, в която е израснала, Аржентина.
Влюбен до полуда и вдъхновяван от културата и художествения усет на Дора, големият художник създава едни от най-великите си творби под нейно влияние и посветени на нея.
Но сблъсъкът на двама творци със силни характери не устоява на времето. Макар и разделени, Дора и Пикасо остават духовно свързани до смъртта си.

Немската писателка Бетина Щоркс
е родена през 1960 г. в градчето Вайблинген край Щутгарт. Следва романистика, културология и нова немска литература във Фрайбург и Тюбинген. Доктор на науките по история на литературата.
След завършване на образованието си Бетина Щоркс написва своите първи текстове. Днес тя е авторка на множество бестселъри, като във фокуса на нейното внимание са семейните взаимоотношения. Много от произведенията ѝ са посветени на силни жени, постигнали успехи в живота си. Днес писателката живее със семейството си на Боденското езеро.