page contents Книжен ъгъл: „Лазар“ от Ларш Кеплер – умопомрачителен трилър със смущаващ обрат
Предоставено от Blogger.

„Лазар“ от Ларш Кеплер – умопомрачителен трилър със смущаващ обрат

21.3.23

 
Седма среща с инспектор Юна Лина


Популярният писателски тандем Ларш Кеплер провокира феновете на криминални истории с нов смразяващ роман. В „Лазар“ (Ентусиаст, превод Антоанета Дончева-Стаматова), инспектор Юна Лина се изправя пред най-големия си кошмар, който ще отведе читателите на мрачно и заплетено пътешествие в съзнанието на отмъстителен убиец. Заглавието е разпродадено в тираж от над 17 милиона екземпляра по целия свят, а през 2019 г. получава наградата на Storytel за най-добър съспенс в Швеция. Вече се работи и по мащабна екранизация на книгата за Apple TV+, където в главната роля ще се превъплъти магнетичният Том Харди.
След „Хипнотизаторът“, „Договорът „Паганини“, „Свидетел на огъня“, „Пясъчния човек“, „Преследвачът“ и „Ловеца на зайци“ съпрузите Александър и Александра Андорил, стоящи зад псевдонима Ларш Кеплер, представят своята най-сурова история до момента. Авторите разказват най-ударното и емоционално разследване на Юна Лина, което ще накара читателите да затаят дъх. В началото се случва нещо напълно неподозрително, но скоро инспекторът осъзнава, че е изправен пред неудържимо зло.
Най-безмилостните престъпници из цяла Европа започват да умират по ужасяващи начини. Първоначално изглежда, че досегът им с подземния свят най-накрая ги е застигнал, но когато се оказва, че две от жертвите имат връзка с инспектор Юна Лина, става ясно, че убиецът е един. Въпреки това полицията не е склонна да се заеме със случая. Ако мистериозен бдителен гражданин улеснява работата им, защо да застават на пътя му? Юна обаче е убеден, че това не е някой бъдещ герой. Всички тези убийства имат много по-мрачен замисъл.
Отчаян, Юна се обръща за помощ към Сага Бауер. Ако предчувствието му е правилно, тя е единственият човек, който може да му помогне да повали този безскрупулен престъпник. Но Сага се бори със собствени демони, а убиецът знае точно как да ги използва като свое предимство. Той продължава да действа безнаказано и, изглежда, никой не е в безопасност. Когато започва да се насочва към най-близките до Сага и Юна, инспекторът разбира, че това е най-страшният злодей, когото би могъл да си представи.
„Лазар“ поддържа почти непоносимо ниво на напрежение през цялото време и кара читателите да се страхуват, че всеки момент някой ще бъде убит по изключително жесток начин“, споделят от Publishers Weekly. „Почитателите на трилъри не трябва да пропускат този роман.“