page contents Книжен ъгъл: Дворцови интриги и съдбоносни тайни в „Утринните земи“ на Филипа Грегъри
Предоставено от Blogger.

Дворцови интриги и съдбоносни тайни в „Утринните земи“ на Филипа Грегъри

11.4.23

В третата част на нейната последна семейна сага кралицата на историческия роман Филипа Грегъри смесва дворцови интриги, дързост, героизъм и съдбоносни тайни на фона на една разтърсена от гражданска война Англия от края на 17 век. След бестселърите „Мочурища“ и „Тъмни приливи“, в „Утринните земи“ (Еднорог, превод Деница Райкова) отново се срещаме с непреклонната Алинор и нейното все по-голямо семейство, което се опитва да намери своето място в един постоянно променящ се свят. Той им предоставя много възможности, но ги изправя и пред още повече опасности.  

През пролетта на 1685 г. на английския престол е Джеймс II, крал от династията на Стюартите, който се опитва да върне страната в лоното на католицизма. Това предизвиква множество брожения, а от Америка се завръща братът на Алинор – Нед, за да вземе участие в предстоящата война. Придружава го едно непокорно дете на Утринните земи – индианката Роуан, която води своя битка със стария свят, чиито ценности отказва да приеме.

След толкова години на политически и лични борби Нед не може да убеди Алинор, която е намерила покой със семейството си на брега на Темза, че е негово право да се присъедини към бунтовническата армия. Поостарели и помъдрели, те трябва да се примирят с това, че животът им никога няма да бъде спокоен и постоянно ще са изложени на всевъзможни изпитания и манипулации. Особено когато наблизо е интригантката Ливия.

След като преди години Ливия предизвика толкова проблеми на Алинор и нейните близки, сега тя е придворна дама и най-довереният човек на новата кралица. Изглежда, че пътищата им никога повече няма да се пресекат, но ето че тя отново има нужда от тях. Ливия скроява сложен план за бягство, след като заради размириците кралицата е принудена да напусне двореца. Но тъй като все пак се съгласяват да помогнат, Алинор и бедното й семейство, извоювало с тежък труд мястото си в обществото, получават невероятна награда. Те стават собственици на богатото имение в мочурищата, където някога са живели като по-нисши и от слуги.

Всички несгоди и предизвикателства само засилват връзката между Алинор и нейните потомци, разпръснати по цяла Англия и далеч извън нея. Филипа Грегъри отново впечатлява със своите запомнящи се образи на силни и решени на всичко жени, които водят своите лични битки в един свят, доминиран изцяло от мъжете. Всяка от героините в „Утринните земи“ е изправена пред труден избор между това, което иска сърцето й, и това, което знае, че е най-добро за нея.

Смесвайки реални с измислени герои, Грегъри създава автентичен портрет на една историческа епоха, в която се водят всевъзможни битки – политически, религиозни и такива за правото на свободен избор. В познатия ни завладяващ стил тя разказва една напрегната, зашеметяваща история, разтърсена от съдбоносни сътресения, безумни амбиции, опасни тайни и предизвикателства. Възхищаваме се на нейните героини, решени да не се оставят да бъдат жертва на предразсъдъците и всевъзможните препятствия, с които постоянно се сблъскват.

Родена в Кения през 1954 г., Филипа Грегъри завършва история, защитава докторат по литература на XVII век в Единбургския университет, работи като журналист и продуцент за BBC. Първият й роман незабавно става световен бестселър и тя се посвещава изцяло на писателската си кариера. След поредицата бестселъри от епохата на Тюдорите е наречена “кралица на историческия роман”.

Освен двете ѝ най-известни исторически поредици за Тюдорите и Войната на розите, тя е автор и на детски романи, както и на няколко книги, чието действие се развива в наши дни. През 2022 г. е наградена с Ордена на Британската империя.