page contents Книжен ъгъл: Господин Катеричко и още герои на „Точица“ идат за Деня на детето
Предоставено от Blogger.

Господин Катеричко и още герои на „Точица“ идат за Деня на детето

30.5.23

Току-що излезе най-новата книга, преведена на български език, на германския автор и илюстратор Себастиан Мешенмозер - „Господин Катеричко знае пътя към щастието“. Българските читатели вече познават неговата работа от друга книга на „Точица“, която излезе през последните месеци: „Гордън и Тапира“. А „Господин Катеричко знае пътя към щастието“ се появява буквално съвсем навреме:
 
„Пролет е. И таралежът е зърнал отдалеч очарователна таралежка. А после е избягал! Добре че има приятел като господин Катеричко с неговите геройски опити да му помогне да се покрие с чест и слава.“


Още една от новите книги на издателството е „Писма до всеки и до всички“ от Тон Телехен. Както подсказва заглавието, това е книга от писма – старомодни писма на хартия, поставени в плик. Обикновени? Ни най-малко. Нали става въпрос за вселената на Телехен, в която всеки обитател на гората има свой неподражаем характер, също като в „Мечо Пух“ или други любими детски класики. 
 
В тази книга деца и възрастни ще преоткрият желанието да пишат. Това обаче е книга за опитът да стигнем до другите, да общуваме с тях. Животните от историите на Тон Телехен пишат едно до друго, до масата, до самото писмо, до слънцето… Така разбираме, че общуването е едно от най-творческите неща, с които можем да се заемем. Затова на 1 юни, заедно със Зорница Христова, децата са поканени да създадат свои неповторими писма. 
Преди броени дни излезе и още едно попълнение в поредицата „Философски закуски“ от Мишел Пюеш и Брижит Лабе, с илюстрациите на Жак Азам: „Войната и мирът”. Във „Философски закуски” авторите използват дълбочината на философията и живия език на детската литература, за да търсят отговори на различни въпроси. Въпроси, които безпокоят децата, но не само тях. 
 
Този път темата е особено актуална. Защото започналата миналата година война в Украйна още продължава и много деца (и възрастни) се тревожат, задават си въпроси. Защо изобщо има войни? Има ли друго право освен правото на силния? Как се решават тези проблеми между хората? А между държавите? Какви недостатъци имат решенията, които сме намерили досега? 

Част от тези въпроси получават своя логичен и разбираем отговор. Досега в българското издание на поредицата се питахме: „Как може да се избегне насилието?”, „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?”, „Скучна ли е демокрацията и не е ли по-лесно един да решава всичко?”, „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?”, „На какво може да ни научи провалът?” и „Как да разберем какви сме всъщност?”. И разсъждавахме над ситуации, извадени сякаш от „Малкият Никола”.
През май беше и премиерата на втората книга от поредицата, която представя експозициите на различни софийски музеи и галерии: „Още един ден в музея“. Двете книги са замислени като детския пътеводител в света на предметите и техните истории са разказани под формата на комикс. Автори са Тодор Петев и Зорница Христова, илюстрациите са на Сияна Захариева. 
 
В „Още един ден в музея“ ще видим как насекомите гласуват дали човекът е полезен за природата или не; ще разговаряме с праисторически животни, ще попътуваме из Африка и българските фолклорни области, ще разберем как се става хаджия, ще поговорим с героите на Златю Бояджиев и ще си посветим с фенера на Ярослав Вешин... а най-накрая ще си направим свой собствен музей! Вече има и страхотни стикери с герои от книгата.
.Проектът се реализира с финансовата подкрепата на Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни организации в областта на културата”.  Книгата „Още един ден в музея“ е издадена с финансовата подкрепа на Столична община и в партньорство с фондация „Моят музей“.