page contents Книжен ъгъл: Във втори том на „Париж“ продължава вълнуващото пътешествие през славната история на Града на любовта и светлината
Предоставено от Blogger.

Във втори том на „Париж“ продължава вълнуващото пътешествие през славната история на Града на любовта и светлината

18.7.23

Наш гид е изключителният биограф на велики градове Едуард Ръдърфърд„Фантастичен роман... величествен и завладяващ като самия Париж.“
Historical Novels Review

„Както Париж, вечният Град на светлината, така и Ръдърфърд, безспорният майстор на историческите саги, сияят в този разкошен епос.“
Booklist


Град на любовта. Град на мечтите. Град на светлината. Град на светци и грешници, на бележити учени и творци. Толкова много са определенията за Париж, не само столица на Франция, а нерядко и пулсиращото сърце на света. В своя бестселър „Париж“ (Еднорог, превод Мариана Димитрова) признатият майстор на историческия роман Едуард Ръдърфърд ни представя негов ослепителен портрет през вековете, чрез разказ за многото поколения на няколко рода, чиито съдби по удивителен начин се преплитат с историята на Париж.  

Пренасяйки ни напред и назад във времето, от Средновековието до студентските вълнения от 1968, епичната история смесва триумфи и трагедии, влюбвания, загуби и предателства, бурни страсти и дълбоко скрити тайни. Припомняме си известни събития и срещаме легендарни личности, но най-вече вдъхваме атмосферата на този величествен град, като го кръстосваме от Монмартър до Нотр Дам и Айфеловата кула и скитаме по безкрайните му булеварди.

В том 2 ставаме свидетели на още емблематични събития. Великолепният политик кардинал Ришельо насочва Франция по пътя към величието и определя свой наследник, който да бди над младия Луи XIV, бъдещия крал-слънце. Френската революция пролива реки от кръв, докато накрая развилнелият се терор не се обръща срещу собствените си предводители. Проследяваме възхода на един млад генерал, който ще стане известен на света под името император Наполеон I.

На двете световни войни е посветена голяма част от втори том. Ръдърфърд припомня две позабравени събития по време на Първата световна война – бунтът, разтърсил зле въоръжената френска армия, и опитът за създаване на един „фалшив“ Париж, за да оцелее града от бомбардировките. Нацистката окупация по време на Втората световна война променя съдбите на много от героите в романа. Някои се включват в акциите на Съпротивата, окрилени от ентусиазма на полковник Дьо Гол, а други се опитват да оцелеят, приемайки да сътрудничат на нацистите.
 
Освен политици и войни, в книгата намират място и други важни епизоди от историята на Париж като Олимпийските игри през 1924 г., както и поредният възход на града като световно културно средище. Срещаме бележити писатели, музиканти и художници. Младият Хемингуей е сред героите на този том. Заедно с писателите от Изгубеното поколение той може да бъде забелязан в местните книжарници, барове и театри. Разбираме и защо Париж е център на модата, получаваме и няколко ценни съвета за успех от самата Коко Шанел.
Романът е резултат на старателните проучвания на Едуард Ръдърфърд, който описва в детайли историята на Париж, всички сътресения и нововъведения, израстването и разширяването на града. Разхождаме се по улиците и прочутите булеварди, сред блясъка на дворците и тайнствения мрак на катедралите, докосваме се до забележителности и до векове културно наследство. Не може да си представим величието на Париж, представено по по-впечатляващ и увлекателен начин. Дори още да не сте се влюбили в него, след тази книга задължително ще обикнете този омагьосващ град, както и жителите му, отстояващи френските идеали за свобода, равенство и братство.

За автора: Франсис Едуард Уинтъл, известен със своя творчески псевдоним Едуард Ръдърфърд, е роден в Солсбъри. Той получава образованието си в университетите в Кеймбридж и Станфорд, Калифорния, работи в областта на политическите науки, книгоиздаването и търговията с книги. През 1983 г. се завръща в родния си дом в Солсбъри. Тук той написва първия си роман „Сарум“, посветен на хилядолетната история на този град. Книгата се превръща в бестселър и се задържа 23 седмици в списъка на бестселърите на New York Times.
Следващите романи на Ръдърфър повтарят този успех. Книгите му са преведени на двадесет езика. Писателят е живял в Лондон, Ню Йорк, Ню Хемпшир и Ирландия. В момента той непрекъснато пътува между Америка и Европа.
Едуард Ръдърфърд е пожизнен член на „Приятелите на катедралата в Солсбъри“, „Орденът на Солсбъри“ и „Приятелите на Чотън Хаус“ – организация, посветена на изучаване творчеството на известни писателки, основана в родното село на Джейн Остин. Той е и патрон на Националния театър на Ирландия в Дъблин. През 2005 г. управата на Солсбъри отбеляза неговите безспорни заслуги към града, като преименува една от основните му улици на негово име.